ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Μήπως καθαρίζεις υπερβολικά το δέρμα σου; Τα σημάδια που το αποδεικνύουν


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

16 Ιανουαρίου 2024

Μήπως καθαρίζεις υπερβολικά το δέρμα σου; Τα σημάδια που το αποδεικνύουν
IG @taylor_hill
Πώς να φροντίσεις το δέρμα σου χωρίς να υπερβάλλεις

Μερικές φορές σε θέματα ομορφιάς τείνουμε να πιστεύουμε ότι «όσο περισσότερο τόσο καλύτερα». Ωστόσο, η υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης στην περιποίηση του δέρματος δεν φέρνει πραγματικά τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Εάν για παράδειγμα, πλένεις το πρόσωπό σου περισσότερες από δύο φορές την ημέρα και παρατηρήσεις ότι το δέρμα σου γίνεται κόκκινο, ξηρό ή ερεθισμένο, μπορεί να αντιμετωπίζεις τα αποτελέσματα του υπερβολικού καθαρισμού.

Ο υπερβολικός καθαρισμός

Ο υπερβολικός καθαρισμός μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους - από το πολύ συχνό πλύσιμο του προσώπου έως τη χρήση σκληρών προϊόντων. Γενικά, το πλύσιμο του προσώπου περισσότερες από δύο φορές την ημέρα στρέφεται προς τον υπερβολικό καθαρισμού, αλλά εξαρτάται από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, αν έχεις λιπαρό δέρμα μπορεί να έχει καλύτερη ανοχή στον συχνό καθαρισμό. Η πράξη όμως αυτή οδηγεί τελικά σε διαταραχή του δερματικού φραγμού.

Τα σημάδια που αποδεικνύουν την υπερβολή

  • Μικρά κόκκινα μπαλώματα γύρω από τα μάτια, το στόμα και τη μύτη
  • Φαγούρα στο δέρμα
  • Ερυθρότητα
  • Ξεφλουδισμένο δέρμα
  • Ξηρό δέρμα με αίσθηση τραβήγματος ή και καύσου
  • Εξάρσεις άλλων φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων

Οι επιπτώσεις του υπερβολικού καθαρισμού

Ο υπερβολικός καθαρισμός οδηγεί σε διάσπαση του δερματικού φραγμού, που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως η ερυθρότητα, η φλεγμονή, το τσούξιμο και το κάψιμο, το ξεφλούδισμα και η εμφάνιση φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων.

Jenny.Gr
IG @rosiehw

Ένας άλλος λόγος που ο υπερβολικός καθαρισμός είναι προβληματικός είναι ότι μπορεί να διαταράξει τη φυσική παραγωγή λιπαρότητας και τα επίπεδα pH του δέρματος, συμβάλλοντας σε ξηρό και ερεθισμένο δέρμα. Φυσικά, είναι υπέροχο όταν πλένεις το δέρμα σου και το νιώθεις καθαρό, αλλά όταν «απογυμνώνεις» το δέρμα σου, αμφισβητείς την ικανότητά του να διατηρεί την ομοιόσταση - την ισορροπία που απαιτείται για την υγιή λειτουργία του δέρματος και την ανανέωση των κυττάρων.

Πώς να φροντίσεις το δέρμα σου χωρίς να υπερβάλλεις

Για να αποφύγεις την υπερβολή στον καθαριμό, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι καθαρίζεις το δέρμα σου μία ή δύο φορές την ημέρα με χλιαρό νερό και ένα απαλό καθαριστικό. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο διπλός καθαρισμός όταν φοράς μακιγιάζ είναι απολύτως ασφαλής Μετά τον καθαρισμό, πρέπει να διασφαλίζεις ότι η επιδερμίδα σου ενυδατώνεται επαρκώς με ορό και ενυδατική κρέμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.