ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Νιασιναμίδη και βιταμίνη C: Πόσο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός των δύο skincare συστατικών


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

24 Ιανουαρίου 2024

Νιασιναμίδη και βιταμίνη C: Πόσο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός των δύο skincare συστατικών
IG @maralafontan
Πώς αλληλεπιδρούν η νιασιναμίδη με τη βιταμίνη C στο δέρμα

Η ανάμειξη συστατικών περιποίησης δέρματος μπορεί να μοιάζει κάπως με το πείραμα στο μάθημα της χημείας. Κάθε συστατικό έχει διαφορετικά μόρια και σκοπούς, και μερικά αναμειγνύονται καλά μεταξύ τους ενώ άλλα όχι. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να ακυρώσουν το ένα το άλλο ή να προκληθεί ακόμη και ερεθισμός ή φλεγμονή στην επιδερμίδα.

Καθώς η νιασιναμίδη και η βιταμίνη C είναι δύο πολύ αγαπημένα skincare συστατικά, αναρωτηθήκαμε αν είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθούν μαζί.

Κάθε ένα διαθέτει αποδεδειγμένα οφέλη ως προς τη βελτίωση της υγείας και της εμφάνισης του δέρματος. Η βιταμίνη C είναι ευρέως γνωστή για τη λάμψη που χαρίζει στην επιδερμίδα, ενώ η νιασιναμίδη (γνωστή και ως βιταμίνη Β3) διαθέτει αντιγηραντικές και επανορθωτικές ιδιότητες. Στην ιδανική περίπτωση, αυτά τα συστατικά θα λειτουργούσαν παράλληλα για να βελτιώσουν την υγεία και την εμφάνιση του δέρματος, αλλά τι ακριβώς συμβαίνει πραγματικά όταν συνδυάζονται;

Τι είναι η νιασιναμίδη;

Η νιασιναμίδη είναι μια μορφή της βιταμίνης Β3, δηλαδή ένα εξαιρετικό συστατικό με πολλά οφέλη. Μεταξύ των πολλών ιδιοτήτων του, βοηθά το δέρμα να παράγει κεραμίδια για να βελτιώσει τη λειτουργία φραγμού και την ενυδάτωση, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου για να βοηθήσει στην εμφάνιση λεπτών γραμμών και πόρων, αναστέλλει την υπερβολική παραγωγή σμήγματος και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αποχρωματισμού. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Jenny.Gr
IG @maralafontan

Τι είναι η βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες έχει την ικανότητά του να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες προτού προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα. Όπως συμβαίνει με τη νιασιναμίδη, έχει επίσης αντιγηραντική δράση. Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή κολλαγόνου, βελτιώνοντας την όψη των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, ενώ μειώνει την παραγωγή χρωστικής ουσίας για να βοηθήσει να φωτιστούν τα σκοτεινά σημεία της επιδερμίδας του προσώπου.

Μπορεί η νιασιναμίδη να συνδυαστεί με τη βιταμίνη C;

Η απάντηση είναι: ναι, μπορούν αυτά τα δύο συστατικά να λειτουργήσουν εξαιρετικά καλά μεταξύ τους.
Οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχεις διαβάσει και λέει το αντίθετο, βασίζεται σε ξεπερασμένη έρευνα. Κάποιες έρευνες που έγιναν τη δεκαετία του 1960 έδειξαν αρνητική αλληλεπίδραση, προκαλώντας ερυθρότητα και κνησμό στο δέρμα.

Jenny.Gr
IG @maralafontan

Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη νιασιναμίδη και τη βιταμίνη C μαζί:

Δεδομένης της πληθώρας των πλεονεκτημάτων και των δύο αυτών συστατικών, είναι ένας ισχυρός συνδυασμός. Παρόλο που και τα δύο στοχεύουν σε διάφορα σημάδια γήρανσης, έχουν ελαφρώς διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης, επομένως το ζήτημα αντιμετωπίζεται από διάφορες οπτικές γωνίες.

Πάρε για παράδειγμα τη λάμψη του δέρματος. Ο συνδυασμός των δύο θα μπορούσε να είναι ιδανικός επειδή εργάζονται με διαφορετικούς τρόπους για να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα. Η βιταμίνη C δρα αναστέλλοντας ένα ένζυμο γνωστό ως τυροσινάση, απαραίτητο για την παραγωγή χρωστικής, ενώ η νιασιναμίδη πιστεύεται ότι εμποδίζει τη μεταφορά της χρωστικής μέσα στα κύτταρα.

Όσον αφορά στον ακριβή τρόπο χρήσης της νιασιναμίδης και της βιταμίνης C μαζί, μπορείς είτε να αναζητήσεις μια καλλυντική φόρμουλα που να περιέχει και τα δύο συστατικά στη σύνθεσή της, είτε να τα εφαρμόσεις χωριστά στην επιδερμίδα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.