ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

AHAs vs BHAs: Ποιο συστατικό απολέπισης είναι το ιδανικό για τον τύπο της επιδερμίδας σου


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

14 Φεβρουαρίου 2024

AHAs vs BHAs: Ποιο συστατικό απολέπισης είναι το ιδανικό για τον τύπο της επιδερμίδας σου
IG @doutzen
Οι ομοιότητες, οι διαφορές και τα οφέλη δύο εξαιρετικών συστατικών απολέπισης

Επιδερμίδα απαλή, λεία και λαμπερή, χωρίς ατέλειες και σχεδόν αφανείς πόρους. Αυτά είναι τα ιδανικά χαρακτηριστικά του glass skin και για να τα αποκτήσεις, πρέπει να βεβαιωθείς ότι η skincare routine σου περιλαμβάνει ένα χημικό απολεπιστικό. Τα άλφα-υδροξυοξέα (AHAs) και τα βήτα-υδροξυοξέα (BHAs) είναι οι πυλώνες μιας αποτελεσματικής ρουτίνας απολέπισης, οπότε αν δεν έχεις ακούσει γι 'αυτά, ήρθε η στιγμή να μάθεις όλα όσα χρειάζεται.

Τα AHA και BHA είναι χημικά απολεπιστικά, που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται τριβή για να δράσουν και να αποκαλύψουν ένα πιο λαμπερό δέρμα. Αντίθετα, τα AHAs και BHAs απομακρύνουν απαλά, αλλά αποτελεσματικά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και καθαρίζουν σε βάθος τους πόρους για να αποκαλύψουν μια πεντακάθαρη, λαμπερή επιδερμίδα. Τα AHAs και τα BHAs όμως είναι δύο εντελώς διαφορετικές ομάδες απολεπιστικών.

Τι είναι τα AHAs

AHA σημαίνει άλφα-υδροξυ οξύ. Τα AHAs προέρχονται από ζαχαροκάλαμο ή άλλες φυτικές πηγές, γι' αυτό και αναφέρονται συχνά ως οξέα φρούτων. Μεταξύ των AHAs είναι το γλυκολικό οξύ είναι το μικρότερο από τα AHAs, προέρχεται από ζαχαροκάλαμο και είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο συστατικό σε προϊόντα περιποίησης δέρματος. Άλλα δημοφιλή AHAs είναι το γαλακτικό, το κιτρικό και το μηλικό οξύ. Τα AHAs είναι ιδανικά για το κανονικό έως ξηρό, κατεστραμμένο από τον ήλιο δέρμα χάρη στην ικανότητά τους να ενισχύουν τους φυσικούς παράγοντες ενυδάτωσης στο δέρμα.

Τα οφέλη των AHAs

Στοχεύουν σε όλες τις περιοχές του δέρματος: Τα AHAs ασκούν οφέλη τόσο στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος (επιδερμίδα) όσο και στο βαθύ στρώμα (το χόριο). Στην επιδερμίδα, τα AHAs έχουν απολεπιστικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας την αποβολή των νεκρών κυττάρων του δέρματος που διατηρούνται στην επιφάνεια. Το κάνουν αυτό διασπώντας απαλά τους συγκρατημένους δεσμούς μεταξύ των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Μόλις χαλαρώσουν, αυτά τα κύτταρα μπορούν στη συνέχεια να πέσουν ή να απολεπιστούν.

Διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου: Τα AHAs διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, καθιστώντας τα ιδανικά για το «σβήσιμο» των λεπτών γραμμών. Αυτό το κάνουν τόσο αυξάνοντας τη σύνθεση κολλαγόνου από τους ινοβλάστες (τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο στο δέρμα) όσο και με τη μείωση της αποικοδόμησης της υπάρχουσας δερματικής μήτρας. Τα AHAs έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωση των ορατών σημαδιών βλάβης από τον ήλιο και των ρυτίδων (Προσοχή: δεν αντικαθιστούν το αντηλιακό!)

Τι είναι τα BHAs

BHA σημαίνει βήτα-υδροξυ οξύ. Πρόκειται για ένα τοπικό χημικό απολεπιστικό που εξισορροπεί το λιπαρό δέρμα και καθαρίζει τα σπυράκια. Αυτό το δημοφιλές συστατικό καταπολεμά την ακμή. Τα BHAs είναι οργανικά καρβοξυλικά οξέα που δρουν στην επιφάνεια του δέρματος και βαθιά μέσα στον πόρο. Είναι λιποδιαλυτά, επομένως συστήνονται συχνότερα για ισορροπημένο έως λιπαρό δέρμα με τάση για ακμή και ατέλειες.

Τα οφέλη των BHAs

Ιδανικά για ευαίσθητο δέρμα: Οι χρήστες των BHAs μπορούν να απολάυσουν τις ηρεμιστικές ιδιότητες τους- κερδίζουν bonus πόντους επειδή είναι αρκετά απαλά για ευαίσθητους τύπους δέρματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι επιρρεπείς σε ερυθρότητα ή ροδόχρου ακμή. Αυτό ισχύει και για τον πιο γνωστό τύπο BHA, το σαλικυλικό οξύ. Το σαλικυλικό οξύ (SA) είναι λιποδιαλυτό, επομένως είναι καλό για το λιπαρό δέρμα και του δίνει μια ενισχυμένη ικανότητα να διεισδύει στους πόρους.

Διεισδύουν βαθιά: Το σαλικυλικό οξύ είναι γνωστό ότι καταπολεμά τα βακτήρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των κάλων και άλλων περιοχών ξηρού δέρματος. Στις υψηλότερες συγκεντρώσεις χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων. Ασκεί αυτό το αποτέλεσμα με παρόμοιο τρόπο με αυτό που κάνουν τα AHA – αποκολλώντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος το ένα από το άλλο - αλλά το σαλικυλικό οξύ διεισδύει πιο βαθιά.

Jenny.Gr
IG @doutzen

AHA vs BHA: Πώς να επιλέξεις

Εάν στόχος σου είναι η αντιγήρανση ή έχεις ξηρό δέρμα και θέλεις να επιλύσεις πιο επιφανειακά θέματα (όπως η υπερμελάγχρωση), πιθανότατα θα ήταν προτιμότερο να επιλέξεις ένα AHA. Εάν θέλεις να διεισδύσεις βαθύτερα για τη θεραπεία της κυστικής ακμής ή εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα, ένα BHA θα είναι το καλύτερο στοίχημά σου.

Συνδυασμός AHA και BHA

Πολλά προϊόντα χρησιμοποιούν τόσο AHA όσο και BHA, και παρόλο που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος εάν οι δόσεις είναι πολύ υψηλές, αν αναζητήσεις μια ενυδατική κρέμα που έχει ήδη συνδυασμό AHA και BHA θα είσαι βέβαιη ότι πρόκειται για μια ισορροπημένη φόρμουλα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.