ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Collagen Banking: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τo νέο skincare trend


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

7 Μαρτίου 2024

Collagen Banking: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τo νέο skincare trend
IG @haileybieber
Η skincare τάση που υπόσχεται νεανική και σφριγηλή επιδερμίδα

Το Collagen banking είναι ένας νέος όρος στην ομορφιά, που πιθανώς έχεις ήδη ακούσει. Υπάρχει πράγματι μια φήμη γύρω από το όνομά του, η οποία υποστηρίζει ότι είναι το κλειδί για ένα νεανικό και σφριγηλό δέρμα. Όμως τι είναι και πώς ακριβώς λειτουργεί;

Το κολλαγόνο

Με απλά λόγια το κολλαγόνο είναι μια φυσική πρωτεΐνη που βρίσκεται σε όλο το σώμα. Παρέχει δομή, υποστήριξη και δύναμη στους μύες, τα οστά και το δέρμα μας. Είναι μια από τις πρωτεΐνες που κάνει το δέρμα ελαστικό, ενυδατωμένο και σφριγηλό, γι' αυτό είναι τόσο σημαντική στην αντιγήρανση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η φυσική της παραγωγή αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 20 ετών, με αυτό να γίνεται πιο εμφανές καθώς φτάνουμε στα 40. Αποτέλεσμα: οι ρυτίδες, η χαλάρωση και θαμπός τόνος της επιδερμίδας.

Τι είναι το Collagen Banking;

Το Collagen Banking (τράπεζα κολλαγόνου) είναι ουσιαστικά μια προληπτική διαδικασία για την μελλοντική τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πρακτική που μοιάζει με «επένδυση» για την εμφάνιση της επιδερμίδας μας. Δημιουργείται δηλαδή μια «τράπεζα κολλαγόνου» η οποία έχει τα κατάλληλα αποθέματα αυτής τη σημαντικής πρωτεΐνης για την ώρα που πραγματικά τα χρειάζεται το δέρμα για να αναγεννηθεί.

Jenny.Gr
IG @haileybieber

Πώς δεσμεύεται το κολλαγόνο

Η «τράπεζα κολλαγόνου» μπορεί να δημιουργήθεί μέσω μιας υγιεινής διατροφής, τρώγοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και αμινοξέα όπως εσπεριδοειδή, μούρα, ψάρια και φυλλώδη λαχανικά. Ωστόσο, εξαιρετικά βοηθητικά είναι και τα συμπληρώματα κολλαγόνου ώστε να δώσουν ώθηση στη φυσική παραγωγή, υποστηρίζοντας ένα πιο λαμπερό και σφριγηλό δέρμα.

Είναι επίσης ωφέλιμο να αρχίσουμε να επενδύουμε σε θεραπείες που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου σε κυτταρικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα το microneedling. Αν και αποκλειστικά η φροντίδα του δέρματος δεν μας δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε κολλαγόνο, αξίζει να επενδύσουμε σε συστατικά όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, τα πεπτίδια και το υαλουρονικό οξύ.Η προστασία του δέρματος με SPF ευρέος φάσματος είναι επίσης σημαντική, γενικά αλλά και για την προστασία του αποθέματος κολλαγόνου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.