ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Οι τροφές που κάνουν το δέρμα να ωριμάζει ταχύτερα


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

11 Απριλίου 2024

Οι τροφές που κάνουν το δέρμα να ωριμάζει ταχύτερα
IG @maralafontan
Όταν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας κάνει να μεγαλώνουμε πιο γρήγορα, μπορούμε να το ελέγξουμε

Η εμφάνιση ρυτίδων είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που ταλαιπωρούν εμάς τις γυναίκες σε σχέση με την εμφάνισή μας και την εικόνα που αντικρίζουμε στον καθρέφτη μας. Ακόμα κι αν δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτοσκοπός, η επιθυμία να επιβραδύνουμε τις επιπτώσεις του χρόνου είναι θεμιτή και μπορεί να επιτευχθεί, ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές που για μια φορά δεν αφορούν τα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιούμε και τις ρουτίνες ομορφιάς, αλλά το τι τρώμε.

Στην πραγματικότητα, τα τρόφιμα μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του δέρματός μας, ακόμη και στην εμφάνιση ρυτίδων και λεπτών γραμμών, ιδίως επειδή συμβάλλουν στην εδραίωση των φλεγμονωδών διεργασιών που αναστέλλουν την παραγωγή και διέγερση του κολλαγόνου

Οι 7 τροφές που κάνουν το δέρμα να ωριμάζει ταχύτερα

Σάλτσα σόγιας

Είναι γνωστό ότι το αλάτι είναι κακό για την υγεία, τόσο του οργανισμού όσο και του δέρματος, γιατί προκαλεί αφυδάτωση, αποστραγγίζοντας άμεσα το νερό από τα κύτταρα. Τελικά, το δέρμα αφυδατώνεται και αυτό οδηγεί στην πρόωρη εμφάνιση των ρυτίδων. Στις 10 πιο αλμυρές τροφές βρίσκεται η σάλτσα σόγιας, με μέση περιεκτικότητα σε νάτριο 5.493 mg ανά 100 γραμμάρια. Αν και είναι ένα εξαιρετικό ενισχυτικό γεύσης, η σάλτσα σόγιας πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Τροφές πλούσιες σε EFA

Λίγοι γνωρίζουν τι είναι τα EFA. Ωστόσο, έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην υγεία και την ποιότητα του δέρματος. Στην πραγματικότητα, αυτά είναι τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGE) , χημικών ενώσεων που παράγονται φυσικά από το σώμα, αλλά που εμφανίζονται επίσης σε φαγητά που μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μπορούν να προκαλέσουν κακή κυκλοφορία του αίματος, φλεγμονή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και καρδιαγγειακή νόσο. Η φλεγμονή είναι καταστροφική και για το δέρμα, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης . Τα ψητά και τα τηγανητά τρόφιμα, είναι τα τρόφιμα που περιέχουν τα περισσότερα EFA. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ποσότητα του φαγητού που μαγειρεύουμε, προτιμώντας το μαγείρεμα σε χαμηλές θερμοκρασίες ή στο φούρνο σε θερμοκρασίες κάτω των 220°C.

Jenny.Gr
IG @maralafontan

Τηγανητά, ζαχαρούχα και επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα τηγανητά τρόφιμα, τα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα προϊόντα πρέπει να αποφεύγονται εάν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα νέανικο δέρμα, χωρίς ρυτίδες. Στην πραγματικότητα, όλα προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις που είναι κάτι παραπάνω από επιβλαβείς για την επιδερμίδα.

Μαργαρίνη

Η φυτική εναλλακτική του βουτύρου παρασκευάζεται συχνά με μερικώς υδρογονωμένα έλαια, τα οποία είναι από τις κύριες πηγές «τρανς λιπαρών» (ακόρεστα λιπαρά οξέα), επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Πιστεύεται ότι αυτά τα λίπη κάνουν την επιδερμίδα πιο ευαίσθητη στις υπεριώδεις ακτίνες, καταστρέφοντας την ελαστίνη και το κολλαγόνο και έτσι, προάγουν το σχηματισμό ρυτίδων.

Γάλα

Η κατανάλωση γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα, θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την πρόωρη γήρανση. Η κατανάλωση γάλακτος επηρεάζει επίσης τα επίπεδα της IGF1, μιας αυξητικής ορμόνης που ρυθμίζει την παραγωγή κυττάρων. Οι αυξητικές ορμόνες που υπάρχουν φυσικά στο γάλα, ιδιαίτερα στο αγελαδινό, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα IGF1 του σώματος. Αυτή η περίσσεια IGF1 μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή, αλλάζοντας τη φυσιολογική κυτταρική ρύθμιση και βλάπτοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος.

Jenny.Gr
IG @maralafontan

Λευκά ζυμαρικά

Όπως όλοι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τα λευκά ζυμαρικά μπορούν να προκαλέσουν το σχηματισμό ρυτίδων επειδή δημιουργούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα, υπό την κάλυψη μιας υψηλής γλυκαιμικής αιχμής. Γενικότερα, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να μην έχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα) για την υγεία του δέρματος, επιδεινώνοντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Ανθρακούχα ποτά

Ακόμη και τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως τα ανθρακούχα ποτά ή τα ενεργειακά ποτά, μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης ρυτίδων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα, η οποία προάγει τη γλυκοζυλίωση βασικών πρωτεϊνών του δέρματος όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Επιπλέον, τα όξινα συστατικά σε αυτά τα ποτά, όπως το φωσφορικό οξύ, μπορούν να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών και να αποδυναμώσουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος συνολικά, επιταχύνοντας τη γήρανση. Επίσης, η καφεΐνη που βρίσκεται σε ορισμένα ανθρακούχα ποτά μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση του δέρματος, τονίζοντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.