Sun care: Ποιο είδος αντηλιακού είναι καταλληλότερο για το δέρμα σου
Αλεξάνδρα Τρύφωνος
25 Μαΐου 2024
Όταν σχεδιάζεις μια εκδρομή στη φύση ή (σιγά-σιγά) στην παραλία, σκέφτεσαι τι είδους αντηλιακό θα έχεις μαζί σου; Ή απλά πιάνεις ένα και το ρίχνεις μέσα στην τσάντα σου; Αν και είναι απολύτως απαραίτητο να λαμβάνεις ισχυρά μέτρα προστασίας του δέρματός σου, είναι καλό να γνωρίζεις ποιο είδος αντηλιακού ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες της επιδερμίδας του προσώπου σου.
Τα είδη αντηλιακών
Τα αντηλιακά, τόσο για το πρόσωπο όσο και για το σώμα, μπορούν να χωριστούν σε δύο τύπους: ορυκτά και χημικά. Υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των δύο, αλλά η κύρια διάκριση βρίσκεται στον τρόπο δράσης τους.
Ένας πιο ακριβής όρος για το ορυκτό αντηλιακό θα ήταν το αντηλιακό. Λειτουργεί ως ασπίδα στο δέρμα, εμποδίζοντας ενεργά τις ακτίνες UV να διεισδύσουν σε αυτό. Το βασικό συστατικό σε πολλά από αυτά τα αντηλιακά είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου, το οποίο τείνει να είναι απαλό για το δέρμα. Αυτά τα αντηλιακά είναι πολύ αποτελεσματικά - όταν εφαρμόζονται σωστά: απαιτείται περισσότερος χρόνος για να απλώσεις πλήρως το αντηλιακό σε ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα, εξασφαλίζοντας πλήρη κάλυψη.
Συνήθως προτιμάται το χημικό αντηλιακό για την ευκολότερη εφαρμογή του. Οι χημικές ουσίες μέσα στο αντηλιακό, όπως το oxybenzone, το homosalate και το octisalate, απορροφούν τις ακτίνες UV πριν από το δέρμα. Οι ανησυχίες σχετικά με τα χημικά αντηλιακά βρίσκονται μέσα στα ίδια τα χημικά. Ενώ ορισμένες καρκινογόνες χημικές ουσίες όπως το βενζόλιο έχουν βρεθεί σε ορισμένα αντηλιακά, αυτά τα προϊόντα έχουν από τότε ανακληθεί και δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για οποιεσδήποτε πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες που βρίσκονται στα αντηλιακά. Ωστόσο, είναι πάντα καλύτερο να είσαι προσεκτική με τις επιλογές σου.
Ποιο αντηλιακό είναι κατάλληλο για το δέρμα σου;
Εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα, γνωρίζεις πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να βρεις το καταλληλότερο προϊόν περιποίησης για εσένα. Τα αντηλιακά με οξείδιο ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου τείνουν να γίνονται καλύτερα ανεκτά από το ευαίσθητο δέρμα. Αυτό σημαίνει αντηλιακά ορυκτά ή μη φαγεσωρογόνα, τα οποία θα κρατήσουν ανοιχτούς τους πόρους, δίνοντας στο δέρμα όλο το περιθώριο να αναπνέει ελεύθερα.
Εάν έχεις ξηρό δέρμα, έχεις λίγη περισσότερη ευελιξία επιλογών, καθώς τα περισσότερα αντηλιακά διαθέτουν ενυδατικούς παράγοντες και δεν ξηραίνουν το δέρμα. Αν παρ’ όλα αυτά το δέρμα σου χρειάζεται επιπρόσθετη ενυδάτωση, μπορείς να προσθέσεις ένα επιπλέον βήμα στην πρωινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου. Πριν εφαρμόσεις το αντηλιακό σου, φόρεσε την αγαπημένη σου ενυδατική κρέμα. Περίμενε να το απορροφηθεί από το δέρμα και έπειτα φόρεσε το αντηλιακό σου. Αυτό θα δώσει στο δέρμα σου την ενυδάτωση που χρειάζεται, ενώ παράλληλα είναι προστατευμένο από τις ακτίνες του ήλιου.
Αν έχεις πιο σκούρο δέρμα, θα ήταν καλό να αποφύγεις το ορυκτό αντηλιακό, καθώς δεν αναμειγνύεται τόσο καλά σε πιο σκούρες επιδερμίδες και μπορεί να αφήσει στο πρόσωπό σου μια γκριζωπή απόχρωση. Τα χημικά αντηλιακά δεν έχουν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά μπορούν να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα. Μπορείς παρ’ όλα αυτά να επιλέξεις ένα αντηλιακό ορυκτού τύπου με χρώμα, το οποίο θα συνδυάζεται καλύτερα με την επιδερμίδα σου και θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τυχόν ανεπιθύμητες συνέπειες.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.