Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες ομορφιάς τους οποίους πρέπει να τηρεί πιστά κάθε γυναίκα για τη δική της ασφάλεια, αλλά και την ασφάλεια του εμβρύου. Για παράδειγμα είναι γνωστό ότι απαγορεύεται η χρήση τοπικών ρετινοειδών, αλλά και τα ενέσιμα όπως το botox. Τι ισχύει όμως για την αποτρίχωση με λέιζερ; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιο σύνθετη και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να πούμε με απόλυτη ασφάλεια εάν επιτρέπεται ή απαγορεύεται η αποτρίχωση με λέιζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ως εκ τούτου, είναι κοινώς αποδεκτό από την ιατρική κοινότητα να διακόπτονται οι συνεδρίες αποτρίχωσης και να συνεχίζονται μετά τη γέννα.
Αποτρίχωση με λέιζερ
Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι μια ιατρική διαδικασία που χρησιμοποιεί μια συγκεντρωμένη δέσμη φωτός, το λέιζερ, για να αφαιρέσει την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Το φως απορροφάται από τη χρωστική ουσία ή τη μελανίνη στην τρίχα, η οποία μετατρέπει την ενέργεια του φωτός σε θερμότητα που καταστρέφει τους θύλακες της τρίχας. Αυτή η βλάβη αναστέλλει ή καθυστερεί τη μελλοντική ανάπτυξη των τριχών.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ενώ αναφέρεται συχνά ως «μόνιμη» μορφή αποτρίχωσης, αυτό είναι λίγο παραπλανητικό. Αρχικά, απαιτούνται πολλαπλές συνεδρίες και μπορεί να χρειαστούν συνεδρίες για τη συντήρηση του αποτελέσματος.
Οι κίνδυνοι της αποτρίχωσης με λέιζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Οι ειδικοί μέχρι και σήμερα εξετάζουν σφαιρικά κάθε κίνδυνο που ενδέχεται να προκύψει από την αποτρίχωση με λέιζερ την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αρχικά, τίθεται το ερώτημα πώς επηρεάζει η ακτινοβολία που εκπέμπει το λέιζερ το έμβρυο. Πάνω σε αυτό, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί κινδύνου και όσο πιο ισχυρό είναι το λέιζερ, τόσο υψηλότερη είναι η κατηγορία. Τα ισχυρά λέιζερ μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο σε περίπτωση κακής χρήσης. Η ακτινοβολία ενέχει κίνδυνο για το αναπτυσσόμενο έμβρυο, ειδικά καθώς τα όργανα σχηματίζονται στο πρώτο τρίμηνο. Η έκθεση σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, πρόωρο τοκετό και εμβρυϊκές δυσπλασίες.
Εξετάζεται επίσης, το θέμα της υπερμελάχρωσης, καθώς αποτελεί πράγματι αρνητική παρενέργεια των θεραπείων αποτρίχωσης με λέιζερ. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές αλλαγές αυξάνουν τα ποσοστά κινδύνου υπερμελάγχρωσης του δέρματος.
Επιπλέον, οι γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και κάθε έγκαυμα που μπορεί να δημιουργηθεί από τη διαδικασία αποτρίχωσης με λέιζερ, ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο επούλωσης, οδηγώντας σε μόλυνση ή ακόμη και ουλές.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.