ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Πρέπει να πλένεις το πρόσωπό σου με κρύο ή ζεστό νερό;


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

5 Ιουλίου 2024

Πρέπει να πλένεις το πρόσωπό σου με κρύο ή ζεστό νερό;
IG @josephineskriver
Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για τον καθαρισμό του δέρματός σου;

Eίτε ακολουθείς μια περίπλοκη ρουτίνα περιποίησης δέρματος με πολλά βήματα και προϊόντα, είτε ακολουθείς μια πιο απλή και μίνιμαλ ρουτίνα ομορφιάς, γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι να πλένεις το πρόσωπό σου δύο φορές την ημέρα για να αφαιρέσεις τυχόν υπολείμματα, μακιγιάζ, βακτήρια και υπερβολικό σμήγμα που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί στο δέρμα σου κατά τη διάρκεια της ημέρα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι η ιδανική θερμοκρασία νερού για το δέρμα σου. Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να στρίψεις τη βρύση σου, ζεστή ή κρύα;

Και οι δύο θερμοκρασίες έχουν πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά το πλύσιμο του προσώπου, από τη μείωση της φλεγμονής μέχρι την καλύτερη απορρόφηση των προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας. Ποια είναι όμως η κατάλληλη για το δικό σου δέρμα;

Jenny.Gr
IG @josephineskriver

H θερμοκρασία του νερού

Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, ισχύει ότι πρέπει να χρησιμοποιείς χλιαρό νερό όταν πλένεις το πρόσωπό σου — όχι ζεστό, ούτε κρύο. Το ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσει το πρόσωπο από τα φυσικά, προστατευτικά του έλαια και το κρύο νερό μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό στο να απομακρύνει τα υπολείμματα όπως το μακιγιάζ.

Μια χλιαρή θερμοκρασία είναι αρκετά ζεστή για να εξουδετερώσει τα βακτήρια, να αφαιρέσει την υπερβολική λιπαρότητα και να καθαρίσει τα υπολείμματα ρύπων και μακιγιάζ από το δέρμα. Η χρήση ζεστού νερού μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα των πόρων και να επιτρέψει τη βαθύτερη διείσδυση του προϊόντος περιποίησης της επιδερμίδας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση κρύου νερού μπορεί να είναι ευεργετική για τύπους δέρματος, όπως εκείνους με δέρμα με τάση ακμής. Το ζεστό νερό δεν συνιστάται ποτέ για το πρόσωπο.

Jenny.Gr
IG @josephineskriver

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείς ζεστό νερό

Πολλές κοινές δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ροδόχρου ακμής , της ψωρίασης και της ατοπικής δερματίτιδας ( γνωστή και ως έκζεμα ), μπορεί να επιδεινωθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμα κι αν το δέρμα είναι επί του παρόντος καθαρό, η χρήση ζεστού νερού μπορεί να προκαλέσει έξαρση.
Ένας άλλος λόγος για να αποφεύγεις τις εξαιρετικά ζεστές θερμοκρασίες του νερού όταν πλένεις το πρόσωπό σου είναι ότι το ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσει τη φυσική ενυδάτωση και υγρασία από το δέρμα. Αυτό μπορεί να κάνει το δέρμα ξηρό και φλεγμονώδες με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα, η απομάκρυνση του δέρματος από τα φυσικά του έλαια μπορεί επίσης να το αναγκάσει να περάσει σε κατάσταση υπερέντασης όσον αφορά στην παραγωγή σμήγματος, οδηγώντας τελικά σε εξάρσεις.

Jenny.Gr
IG @josephineskriver

Πότε και πώς να χρησιμοποιήσεις το κρύο νερό

Ενώ το χλιαρό νερό είναι το καλύτερο, οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν οφέλη από το πλύσιμο του προσώπου με δροσερό ή κρύο νερό σε κάποιες περιπτώσεις. Το δροσερό νερό μπορεί να βοηθήσει στον ερεθισμό που σχετίζεται με την ακμή, επειδή ηρεμεί αποτελεσματικά τη φλεγμονή άμεσα. Το κρύο νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος του δέρματος —ειδικά αν ξυπνάς το πρωί με πρησμένα μάτια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.