
Αναρωτηθήκες ποτέ γιατί το δέρμα σου δεν ανακάμπτει όπως παλιά; Ή γιατί δεν είσαι τόσο ευλύγιστη όσο ήσουν; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στο κολλαγόνο, την πρωτεΐνη που κρατά το δέρμα μας σφριγηλό, τις αρθρώσεις μας εύκαμπτες και τους συνδετικούς μας ιστούς ισχυρούς.
Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα κολλαγόνου μας αρχίζουν να μειώνονται. Αλλά μην ανησυχείς, υπάρχουν καλά νέα! Με τη σωστή διατροφή και τον σωστό τρόπο ζωής, μπορείς να επιβραδύνεις την απώλεια κολλαγόνου και να διατηρήσεις το σώμα σου δείχνει χρόνια νεότερο.

Τι είναι το κολλαγόνο; Γιατί είναι σημαντικό;
Σκέψου το κολλαγόνο σαν σκαλωσιά που συγκρατεί τα πάντα στο σώμα. Είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα. Η λέξη κολλαγόνο προέρχεται από τις λέξεις «κόλλα» και «παράγω». Επομένως, το κολλαγόνο είναι κυριολεκτικά η κόλλα που παρέχει δομή στο σώμα.
Πέρα από το να δίνει στο δέρμα τη νεανική του όψη, το κολλαγόνο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενδυνάμωση των συνδέσμων και των τενόντων, στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου και στην προώθηση της κινητικότητας. Βρίσκεται ακόμη και σε επιδέσμους ουλώδους ιστού και τραυμάτων, επειδή βοηθά στο σχηματισμό ινοβλαστών - ένα υποστηρικτικό δίκτυο που ενθαρρύνει την κυτταρική αναγέννηση. Ένα δυνατό χόριο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των λεπτών γραμμών, της υπερμελάγχρωσης από τις ουλές και της υφής της κυτταρίτιδας.
Γιατί χάνουμε κολλαγόνο;
Το επίπεδο κολλαγόνου μας κορυφώνεται στα μέσα της δεκαετίας των 20 ετών μας και μετά σταδικά μειώνεται. Αυτή η διαδικασία επιταχύνεται στα 40 και τα 50 έτη μιας γυναίκας, εν μέρει λόγω της μετατόπισης των επιπέδων οιστρογόνων.

Η γήρανση δεν είναι ο μόνος ένοχος
Το No1 πράγμα που επιταχύνει την απώλεια κολλαγόνου είναι η ζάχαρη, εν μέρει μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοζυλίωση, η οποία δρα σαν ψαλίδι στο κολλαγόνο, προκαλώντας “σπάσιμο” της ελαστικότητας» Άλλοι παράγοντες που καταστρέφουν το κολλαγόνο περιλαμβάνουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, το χρόνιο στρες και η φλεγμονή, καθώς και μια διατροφή που δεν περιλαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη, βιταμίνη C, χαλκό και ψευδάργυρο.
Πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε την απώλεια κολλαγόνου;
Είναι απολύτως δυνατό να βοηθήσουμε τη διατήρηση του κολλαγόνου σκόπιμα μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής μας. Πώς; Με το προφανές – αποφεύγοτας τις συνήθειες που καταστρέφουν το κολλαγόνο. Η ελαχιστοποίηση αυτών των ερεθισμάτων μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το υψηλό το επίπεδο κολλαγόνο στο σώμα μας. Και φυσικά, με την μια skinacre ρουτίνα, η οποία περιλαμβάνει συστατικά που ενισχύουν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου: βιταμίνη C, ρετινόλη, πεπτίδια.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.