PODCASTS

ΒΟΞ

με την Τζένη Μπαλατσινού
Εύα Νάθενα: «Το “τώρα” της Φόνισσας συμβάδισε με το “τώρα” του #metoo και το “τώρα” των ανθρώπων που θέλουν να καταλάβουν το μέσα τους»

Εύα Νάθενα: «Το “τώρα” της Φόνισσας συμβάδισε με το “τώρα” του #metoo και το “τώρα” των ανθρώπων που θέλουν να καταλάβουν το μέσα τους»

03.11.2023


Γυναίκες που διακρίνονται καθημερινά μέσω το έργο τους, σε συζητήσεις που μας αφορούν όλους. Αυτό είναι το ΒΟΞ, το νέο podcast του JennyGr, με την Τζένη Μπαλατσινού. Σε αυτό το ΒΟΞ, η Τζένη υποδέχεται την εικαστικό και σκηνογράφο -και πλέον σκηνοθέτιδα- Εύα Νάθενα.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Μικρή ζωγράφιζε ακατάπαυστα, με ένα ταλέντο, που ξεχώρισε από νωρίς. Μεγαλώνοντας, τα όνειρα της ήταν πάντα εικαστικά και σχετίζονταν με τη δημιουργία ολόκληρων κόσμων, που από παιδί την παρακινούσαν να τους εξερευνήσει. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητές τον Χρόνη Μπότσογλου στη ζωγραφική και τον Γιώργο Ζιάκα στη σκηνογραφία. Αρχικά, εργάστηκε ως βοηθός του σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου και στη συνέχεια συνεργάστηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο με σκηνοθέτες όπως οι Κώστας Γαβράς (Όλα γύρω είναι φως/All around is light, Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης), Παντελής Βούλγαρης (Νύφες), Δημήτρης Λιγνάδης (Βάκχες, Αμαντέους, Δεσποινίς Τζούλια), Γιάννης Κακλέας (Συρανό ντε Μπερζεράκ, Τα μαγικά μαξιλάρια), Παναγιώτης Πορτοκαλάκης (Οι θεατρίνες), Κώστας Καπάκας (Ουρανία/Uranya), Ρούλα Πατεράκη, Γιώργος Σιούγας, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Πέτρος Ζούλιας (Η Μαρινέλα συναντά τη Βέμπο), όπως και με το Φωκά Ευαγγελινό (Θα σε πάρω να φύγουμε). Στην εξέλιξη της διαδρομής της στο σινεμά και στο θέατρο, η Εύα Νάθενα “ταξίδεψε” σε πολλές διαφορετικές εποχές της ιστορίας, υπηρέτησε σπουδαία κείμενα, συνεργάστηκε με κορυφαίους σκηνοθέτες κι είδε το έργο της να βραβεύεται επανειλημμένως.

Η μέγιστη δημιουργία για εκείνη, όμως, είναι χωρίς κανένα δισταγμό τα δίδυμα παιδιά της, που σήμερα, όπως λέει, ευλογούν την κάθε της στιγμή, της δίνουν έμπνευση, τη βοηθούν να βλέπει με ακόμα πιο δημιουργικό μάτι τη δουλειά της και να καταλαβαίνει καλύτερα τον εαυτό της, και ως καλλιτέχνης. Έχει βραβευθεί με το Κρατικό Βραβείο Ενδυματολογίας για τις κινηματογραφικές ταινίες Νύφες, Οι Θεατρίνες και Uranya. Και τώρα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, που δεν είναι άλλο από την κινηματογραφική μεταφορά της Φόνισσας, του Παπαδιαμάντη.

Στο όγδοο ΒΟΞ, η  Εύα Νάθενα συζητά με τη Τζένη λίγο πριν τη μεγάλη πρεμιέρα της "Φόνισσας", για την τεράστια έρευνα που έκανε, τη συνεργασία της με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και την αδελφική σχέση που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, τις τεράστιες προκλήσεις του να γυρίζεις μια τέτοια ταινία, τόσο σε ψυχικό όσο και σωματικό επίπεδο, τη μαγεία του έργου του Παπαδιαμάντη και το πόσο επίκαιρο παραμένει στις μέρες μας αλλά και τη βία που παρήγαγαν οι ίδιες οι γυναίκες προς τις γυναίκες στον ρου της ιστορίας, επειδή η ίδια η κοινωνία τις είχε δομήσει με αυτόν τον τρόπο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Δες όλα τα επεισόδια

MORE PODCASTS