REAL LIFE

Το μυστικό για να αποκτήσεις καλύτερες συνήθειες το 2023 είναι ένα!


JTeam

27 Ιανουαρίου 2023

Το μυστικό για να αποκτήσεις καλύτερες συνήθειες το 2023 είναι ένα!
Μικρές δόσεις αλλαγής κάθε μέρα και… για όσο πάει.

Κανείς δεν λέει ότι πρέπει να μεταμορφωθείς μαγικά το 2023. Η ευφορία της στιγμής που φέρνει η αλλαγή της χρονιάς στο χτύπημα του ρολογιού, περνά μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο, βαριά μήνα, του νέου έτους. Ανεπιστρεπτί. Και δεν είναι απογοητευτικό, είναι απλά μια πραγματικότητα. Πώς συμβαίνει; Ίσως οι μεγάλοι στόχοι να απογοητεύουν γρήγορα. Το «τέλειο» είναι σχετικά κάτι το άπιαστο και ένας μικρός παράγοντας που πρέπει να συνυπολογιστεί είναι οι κακές μέρες. Όλοι έχουμε κακές μέρες. Κανείς δεν είναι τέλειος. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσεις τελείως ή να μην προσπαθήσεις καν. Αυτό είναι σχεδόν εγκληματικό. «Ατιμωτικό», έλεγε ο Μάρκος Αυρήλιος, «να τα παρατάει η ψυχή όταν το σώμα είναι ακόμα δυνατό».

Jenny.Gr

Η Ελένη δεν είναι φαν των new year’s resolutions και τα θεωρεί αποτυχία. Δεν αντέχει οτιδήποτε φέρει την αίσθηση του «do-or-die». Μόλις έχει επιστρέψει από ταξίδι αναψυχής με πολύ, (αλλά πολύ) φαγητό, το οποίο και κράτησε λίγο παραπάνω από τις καθιερωμένες διακοπές των γιορτών. Επέλεξε να φύγει τελευταία από το γραφείο στις αρχές της χρονιάς και γύρισε επίσης τελευταία. Το ψυγείο της είναι πιο άδειο κι από τη λίστα με τους στόχους του νέου έτους. Απογοητευμένη και σκασμένη απ’ το φαγητό, ανακοινώνει στον εαυτό της το περίφημο, τσουχτερό «κομμένα όλα!» και ένα μικρό κομμάτι μέσα της αντιδρά ηχηρά. Στο calendar του κινητού της, η ειδοποίηση για τα ψώνια της εβδομάδας χτυπά ανησυχητικά έντονα -σαν να ξέρει πόσο υποφέρει το ψυγείο της- και η ένδειξη «λίστα detox» απαιτεί scroll down ατέρμονο.

Ο στόχος είναι να τρώει καλύτερα, ξοδεύοντας λιγότερα. Το καλύτερο «deal», δηλαδή, για τη διατροφή της! Φτάνοντας έξω από τα Lidl της περιοχής, παρκάρει και ξεχνά το κινητό -την προέκταση του χεριού της- στο αυτοκίνητο. Πώς γίνεται; Γίνεται. Κι όμως! Νέα χρονιά, νέα μυαλά, ξεχασιάρικα και μη προσαρμοστικά. Τρομακτική και η λέξη detox από μόνη της, είναι σαν να σε ωθεί να διαγράψεις τη λίστα από μυαλό και κινητό μονομιάς. Ούτως ή άλλως, η Ελένη δεν πήγε για ψώνια έχοντας στον νου της διαιτητικές ακρότητες. Μακριά από αυτή! Μακριά κι από εμάς. Χωρίς λίστα και στρατηγική, αλλά με ρεαλισμό που δεν ανταποκρίνεται στα “new year, new me” κλισέ, αλλά ταυτόχρονα θέλει και μια αλλαγή τίμια και σωστή, η Ελένη ξεκινά τα πρώτα ψώνια της χρονιάς.

Έξυπνα ψώνια, οικονομικά και ποιοτικά, αυτοσχέδιες συνταγές του μυαλού και της στιγμής, χωρίς φαμφάρες και υπερβολές, με μία και μόνο βάση: τι αρέσει στην Ελένη να τρώει, που θα την κάνει να νιώθει καλύτερα με τον «σκασμένο» εαυτό της; Φρέσκα λαχανικά εποχής για σαλάτες – ύμνους στην after-holidays εποχή. Φρούτα ζουμερά, βιολογικά και ελληνικά στη θέση από τα on-the-go σνακ που σέβονται μια καλή προσπάθεια αποτοξίνωσης. Vegan γεύματα, έτοιμα και πανεύκολα, αλλά και επιλεγμένα κρεατικά και ψαρικά για ψήσιμο χωρίς πολλά λάδια. Παραδοσιακές γεύσεις, σπιτικές και αγαπημένες, που ως γνωστόν δεν παχαίνουν και δίνουν ενέργεια. «Καλώς ήρθα στο σωστό μέρος», σκέφτεται μέσα της και ένα χαμόγελο ικανοποίησης βγαίνει δειλά δειλά από το πρόσωπό της.

Γεμάτες σακούλες, με υγιεινές επιλογές και στις καλύτερες τιμές. «Ήξερα ότι μπορώ χωρίς new year’s resolutions, αλλά τελικά, μπορώ και χωρίς λίστα, επίσης!», λέει στον εαυτό της, ενώ κατευθύνεται προς το αυτοκίνητο ευχαριστημένη. Χορτάτη από κακές συνήθειες και αναβολές, αλλά και πεινασμένη για νέους στόχους, όχι τρελούς και βασανιστικούς, αλλά μικρούς, ευχάριστους και άκρως εφικτούς. Γιατί η αυτοπεποίθηση προέρχεται από την ικανότητα. Την ικανότητα να πετυχαίνεις έναν στόχο, έστω και μικρό, με το δικό σου τέμπο. Ένα βήμα τη φορά. Ξεκινώντας πιθανότατα από τα πρώτα υγιεινά ψώνια της χρονιάς στα Lidl. Με γεμάτο καλάθι, αλλά και γεμάτο πορτοφόλι!

Ένας απλός αριθμός πάνω σε ένα ημερολόγιο δεν μπορεί να καθορίσει τη στιγμή που θα πρέπει να πάρεις μια σημαντική απόφαση. Και η αλήθεια είναι πως αυτή η «φθηνή ντοπαμίνη» της στιγμής δεν αποδίδει και δεν απέδωσε ποτέ. Το κλειδί είναι η πρόοδος. Φέτος δοκίμασε να ακολουθήσεις τη σταδιακή, ήρεμη, ρεαλιστική διαδρομή προς τους στόχους σου, όπως και η Ελένη. Μακριά από λίστες, ρολόγια και ειδοποιήσεις. Και γιατί όχι; Ξεκίνα με τα ψώνια της εβδομάδας! Ένα γεμάτο καλάθι τη φορά! Τόσο έξυπνο και απλό όσο ακούγεται. Και είναι.