REAL LIFE

Η Beatriz Flamini πέρασε 500 μέρες σε υπόγεια σπηλιά, ολομόναχη. Μετά, δεν ήθελε να βγει


Στεφανία Παπαδημητρίου

25 Απριλίου 2023

Η Beatriz Flamini πέρασε 500 μέρες σε υπόγεια σπηλιά, ολομόναχη. Μετά, δεν ήθελε να βγει
instagram @beatriz_flamini
Έζησε το όνειρο κάθε εσωστεφούς ανθρώπου; Ενδεχομένως

Νιώθεις πως οι άνθρωποι σε έχουν κουράσει; Πιστεύεις ότι ήρθε η ώρα να πάρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου; Θα έκανες τα πάντα για μερικές μέρες απομόνωσης; Μία Ισπανίδα έζησε το όνειρό σου, και δεν ήθελε να τελειώσει.

Τον Νοέμβριο του 2021, η Beatriz Flamini αποφάσισε να ξεκινήσει ένα υπόγειο ταξίδι. Πήρε μέρος σε ένα project, το οποίο θα βοηθούσε ψυχολόγους και επιστήμονες να καταλάβουν τι συμβαίνει αν ζεις απομονωμένος, κάτω από την επιφάνεια της γης, για πολύ καιρό, τόσο σε συναισθηματικό επίπεδο, όσο και στους παλμούς της καρδιάς σου. Πέρασε, λοιπόν, 500 μέρες σε μία υπόγεια σπηλιά, με βάθος 70 μέτρα.

Δεν είχε ίντερνετ, ήταν αποκομμένη από όλους και όλα – δεν ήξερε καν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ. Μπήκε 48 χρονών στη σπηλιά και βγήκε 50. Περνούσε τον χρόνο της ζωγραφίζοντας, πλέκοντας, διαβάζοντας και καταγράφοντας την πρόοδό της σε κάμερες GoPro. Της έστελναν φαγητό και έπαιρναν τα σκουπίδια της με ένα σύστημα οργανωμένο ώστε να μην τη συναντούν ποτέ, κι εκείνη κάποια στιγμή απλώς έπαψε να μετρά τις μέρες. Ζούσε στην απόλυτη σιωπή, πέρα από τις στιγμές που μιλούσε για χάρη των βίντεο που έγραφε, ενώ δήλωσε στα ισπανικά media πως είχε «ακουστικές παραισθήσεις».

«Δεν είναι πως ο χρόνος περνά πιο αργά ή γρήγορα», είπε η Flamini. «Είναι ότι ο χρόνος δεν περνά, γιατί είναι πάντα 4 το ξημέρωμα».

Όταν το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και πήγαν να τη βρουν στη σπηλιά, σοκαρίστηκε. Πίστευε ότι είχε ακόμη καιρό – νόμιζε ότι είχαν περάσει μόλις 160 με 170 μέρες. «Σκέφτηκα πως κατέβηκαν για να μου πουν να φύγω επειδή κάτι είχε συμβεί στον έξω κόσμο», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Παρά τις προκλήσεις (ανάμεσά τους και μία εισβολή από μύγες), η Flamini πέρασε τέλεια. Κι όχι απλώς πέρασε τέλεια, αλλά δεν ήθελε να φύγει.

Μήπως, κατά βάθος, είμαστε όλοι μία Beatriz Flamini; Μήπως αυτό που χρειάζεται η ψυχική μας υγεία είναι ένα διήμερο, όχι παραπάνω, σε μία υπόγεια σπηλιά, πλέκοντας, ζωγραφίζοντας και διαβάζοντας βιβλία; Είναι σίγουρα μία ιδέα που αξίζει να σκεφτούμε για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.