REAL LIFE

Σήφης Μιγάδης: Ο πιλότος που έσωσε τη ζωή 418 επιβατών -και την Αθήνα από μια ανείπωτη αεροπορική τραγωδία


JTeam

10 Αυγούστου 2023

Σήφης Μιγάδης: Ο πιλότος που έσωσε τη ζωή 418 επιβατών -και την Αθήνα από μια ανείπωτη αεροπορική τραγωδία
To Boeing 747- Jumbo jet θα έπεφτε στο κέντρο της Αθήνας χωρίς τους σωστούς χειρισμούς του πιλότου, Σήφη Μιγάδη

Πριν 45 χρόνια, η Ελλάδα θα είχε έρθει αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της αν δεν υπήρχε ο πιλότος της πτήσης, Σήφης Μιγάδης, ο οποίος με σωστούς χειρισμούς και ψυχραιμία, απέτρεψε τη μοιραία πτώση, σώζοντας τη ζωή 418 επιβατών.

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 9 Αυγούστου 1978, το Boeing 747- Jumbo jet της Ολυμπιακής ήταν έτοιμο να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Ελληνικού με τελικό προορισμό τη Νέα Υόρκη. Μέσα στο αεροσκάφος βρίσκονταν οι 400 επιβάτες και τα 18 μέλη του πληρώματος, μεταξύ αυτών οι δύο συγκυβερνήτες. Το αεροπλάνο άρχιζε να αναπτύσσει ταχύτητα με σκοπό να απογειωθεί. Τίποτα δεν προμήνυε τη συνέχεια μέχρι που ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος.

Τα μοιραία 90''

Ο έντονος θόρυβος προκλήθηκε καθώς ένας από τους κινητήρες του αεροπλάνου είχε μόλις εκραγεί. Η ταχύτητα όμως ήταν τόσο ανεπτυγμένη που το Boeing δεν μπορούσε να σταματήσει. Έτσι, ο πιλότος ζήτησε από τον συγκυβερνήτη του, να μαζέψει τις ρόδες. Τα 90 δευτερόλεπτα που ακολούθησαν, ήταν κάτι παραπάνω από εφιαλτικά.

To Boeing 747- Jumbo jet θα έπεφτε στο κέντρο της Αθήνας χωρίς τους σωστούς χειρισμούς του πιλότου

Τα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν πάνω από την Αθήνα το μεσημέρι της 9 Αυγούστου 1978, έμοιαζαν με αιώνα. Το αεροπλάνο έχανε διαρκώς ύψος, με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο να πετά 55 μέτρα από το έδαφος και ξυστά από τις πολυκατοικίες. Η έκρηξη του κινητήρα, έφερε σημαντική μείωση ισχύος του αεροπλάνου. Η ταχύτητα ήταν τέτοια που ο πιλότος κατάφερε να περάσει μόλις 9 μέτρα πάνω από τον λόφο του Αλίμου που βρισκόταν μπροστά του.

Η αποστολή του στη συνέχεια, ήταν ακόμη πιο δύσκολο. Έπρεπε να βρει τον τρόπο να κρατήσει το αεροσκάφος στον αέρα μέχρι το Αιγάλεω και να προσπαθήσει να το προσγειώσει στο βουνό για να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης των επιβαινόντων. Όπως παραδέχτηκε μετά από χρόνια μία από τις αεροσυνοδούς της πτήσης, είχε φτάσει τόσο χαμηλά που μπορούσε να δει τους εργαζομένους του πύργου της Interamerican στη Συγγρού, οι οποίοι κοιτούσαν την πορεία του αεροπλάνου με έκπληξη.

Οι σωστοί χειρισμοί του πιλότου Σήφη Μιγάδη

Τα δευτερόλεπτα καθόριζαν την πορεία της πτήσης που θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί στη χειρότερεη αεροπορική τραγωδία. «Κατεβήκαμε στις κορυφές των σπιτιών. Φτάσαμε στα 55 μέτρα σύμφωνα με το Flight Recorder. Υπήρχαν μερικές κεραίες πολυκατοικιών που τις καθαρίσαμε κυριολεκτικά» εξηγεί ο Σήφης Μιγάδης, μετά από χρόνια, στην τηλεοπτική εκπομπή Μια στις χίλιες.

Ο έμπειρος πιλότος, όμως, δεν προχώρησε σε αυτή τη ριψοκίνδυνη κίνηση τυχαία. Όπως είχε εξηγήσει ο ίδιος, η ισχύς που λάμβανε από τον κατεστραμμένο κινητήρα και η πολύ χαμηλή ταχύτητα, που έφτασε να πετά με μόλις 158 μίλια πάνω από την Αθήνα, δεν του επέτρεπε να κάνει ελιγμούς. Αυτό που αποφάσισε να κάνει λοιπόν, ήταν να κρατήσει το αεροπλάνο σε σταθερή πορεία προκειμένου να κερδίσει χρόνο.

«Όλοι όσοι ζούμε μετά από αυτό, ζούμε λαθραία. Δεν παύει, όμως, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές να υπάρχει μια κάποια πολύ μικρή ελπίδα που μπορεί να δώσει φως και ζωή» είχε πει ο πιλότος, στην εκπομπή Μία στις Χίλιες το 1994

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όσο το αεροπλάνο προσέγγιζε τον λόφο του Αιγάλεω, η κατάσταση του αεροσκάφους να βελτιώνεται. Τότε ο πιλότος, Σήφης Μιγάδης, με τις κατάλληλες κινήσεις έστριψε το Boeing προς τον Σκαραμαγκά, προκειμένου να επιστρέψει για προσγείωση στο Ελληνικό. Πάνω από τη θάλασσα του Πειραιά, μάλιστα, άδειασε κομμάτι των 160 τόνων καυσίμων του αεροπλάνου, προκειμένου να μειωθεί το βάρος και να γίνει πιο εύκολη η κίνησή του στον αέρα.

Το εντυπωσιακό είναι πως κανείς από τους επιβάτες, η πλειοψηφία των οποίων ήταν Αμερικανοί τουρίστες, δεν κατάλαβε τίποτα, θεωρώντας πως το αεροπλάνο προσπαθούσε να πάρει ύψος φυσιολογικά.

Η επιτυχής προσγείωση

Μετά από 90 δραματικά δευτερόλεπτα στον αέρα, το αεροπλάνο προσγειώθηκε με επιτυχία στο Ελληνικό. Οι εικόνες που ακολούθησαν, ήταν πολύ συγκινητικές. Το κλίμα ήταν πανηγυρικό ενώ τον πιλότο που κατάφερε να σώσει τις ζωές περισσοτέρων από 400 ατόμων υποδέχτηκαν οι δυο κόρες του που έμαθαν τι συνέβη και έτρεξαν να τον αγκαλιάσουν.

Όπως αποδείχτηκε τελικά, ύστερα από ενδελεχή έρευνα, μια εταιρεία κινητήρων έκανε λανθασμένη επισκευή στο Boeing, με αποτέλεσμα να προκαλέσει πρόβλημα ψύξης στον κινητήρα και τελικά να εκραγεί λίγο πριν από την απογείωση.

Οι χειρισμοί που χρησιμοποίησε τότε ο πιλότος διδάσκονται μέχρι σήμερα στις πτητικές σχολές ενώ παρά το πέρασμα των χρόνων, η κατασκευάστρια εταιρεία Boeing αδυνατεί ακόμη να εξηγήσει πώς το αεροπλάνο απέφυγε την πτώση, καθώς σε καμία από τις προσομοιώσεις δεν ήταν εφικτό αυτό που έκανε ο πιλότος, ο οποίος είχε ήδη 32 χρόνια εμπειρίας. Αποφάσισε να κάνει τα πάντα για να αποφύγει την πτώση και παρότι σχεδόν ακατόρθωτο, τα κατάφερε.