REAL LIFE

Spaving: Η τοξική συνήθεια που καταστρέφει τα οικονομικά σου


JTeam

13 Νοεμβρίου 2023

Spaving: Η τοξική συνήθεια που καταστρέφει τα οικονομικά σου
Μάλλον είσαι ένοχος και δεν το ξέρεις

Κάνεις παρορμητικές αγορές. Αργείς να πληρώσεις λογαριασμούς. Δεν είσαι καλά; Σου αξίζει ένα δωράκι, για να σου φτιάξει το κέφι. Είσαι καλά; Τότε κι αν σου αξίζει ένα δωράκι, για επιβράβευση. Αυτά είναι μερικά πράγματα που κάνεις και ξεμένεις από λεφτά στη μέση του μήνα. Το θέμα είναι πως υπάρχει κάτι χειρότερο, που μπορεί να σε καταστρέφει οικονομικά και, μάλλον, το κάνεις. Λέγεται spaving.

Το spaving προέρχεται από τις λέξεις spending και saving. Αφορά στη σπατάλη χρημάτων για να κάνεις οικονομία και ξέρεις πολύ καλά σε τι αναφερόμαστε. Αγοράζεις πράγματα επειδή είναι σε έκπτωση, παρότι δεν τα χρειάζεσαι. Βρήκες τζιν σε καλή τιμή; Θα το πάρεις. Είναι 30% κάτω η πράσινη σαλάτα στο σούπερ μάρκετ; Θα πάρεις τρεις – κι ας λήγουν τη μεθεπόμενη μέρα. Σου λείπει 1 ευρώ για τη δωρεάν αποστολή; Ε, θα προσθέσεις στο καλάθι σου κάτι που κοστίζει 20. Και θα νιώσεις καλά, επειδή γλίτωσες τα έξοδα αποστολής.

Το πρόβλημα είναι ότι, στο τέλος του μήνα, έχεις ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα, απλώς σε περισσότερα πράγματα.

Πώς να αποφύγεις το spaving;

  • Κάνε unsubscribe από ιντερνετικά καταστήματα, για να μη σου έρχονται emails με τις προσφορές
  • Να πηγαίνεις για ψώνια μόνο με λίστα
  • Να βάζεις χρονικούς περιορισμούς στον εαυτό σου. Δες αν θα σου αρέσει το ίδιο πράγμα για μία εβδομάδα και, αν δεν μπορείς να πάψεις να το σκέφτεσαι, αγόρασέ το. Αλλιώς, όχι
  • Να αποφύγεις τα μαγαζιά που σε βάζουν σε πειρασμό
  • Να σημειώνεις τα έξοδά σου, για να ξέρεις αν έχεις το περιθώριο να κάνεις κι άλλες αγορές