REAL LIFE

5 πρακτικές για να οργανώνεις καλύτερα τον χρόνο σου


JTeam

13 Φεβρουαρίου 2024

5 πρακτικές για να οργανώνεις καλύτερα τον χρόνο σου
Pexels/ Cliff Booth
Η σωστή διαχείριση του χρόνου μπορεί να αλλάξεις τελείως τον τρόπο που ζεις και εργάζεσαι

Κάποιες φορές, οι 24 ώρες μέσα στη μέρα δεν αρκούν για να κάνεις ούτε τα μισά από όσα θέλεις ή έχεις προγραμματίσει. Αλλά, τι θα έλεγες εάν σου λέγαμε πως το μυστικό είναι να διαχειρίζεσαι καλύτερα τον χρόνο σου;

Η σωστή διαχείριση του χρόνου μπορεί να αλλάξεις τελείως τον τρόπο που ζεις και εργάζεσαι, και μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αίσθηση του ελέγχου και της ικανοποίησής σου από τον τρόπο που περνάς τον χρόνο σου. Είτε θέλεις να γίνεις πιο παραγωγικός στη δουλειά σου είτε να τακτοποιήσεις τις δουλειές του σπιτιού είτε αναζητάς τρόπους να βελτιώσεις την ψυχική σου ευεξία ή να αφιερώσεις ουσιαστικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σου.

Με αυτές τις 4 πρακτικές, θα οργανώσεις καλύτερα τον χρόνο σου.

Όρισε τις προτεραιότητές σου

Κάνε μια λίστα με τις προτεραιότητες που έχεις και βάλε σε μια σειρά όσα είναι σημαντικά και λιγότερο σημαντικά. Ας πούμε, υπάρχουν βασικές εργασίες που όσο και να θέλεις δεν μπορείς να αναβάλεις ή εάν το κάνεις, θα το μετανιώσεις. Οπότε, η μοναδική λύση είναι να προσδιορίσεις την ώρα που μπορείς να εργαστείς καλύτερα, την ώρα που έχεις περισσότερη διαύγεια, και προγραμμάτισε τα «to do» με βάση αυτό.

Χρησιμοποίησε την τεχνική που ονομάζεται «time blocking»

Συχνά θεωρείς ότι δεν έχεις χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα έχεις. Το «time blocking» ή αλλιώς το «μπλοκάρισμα του χρόνου» θα σου διασφαλίσει ότι έχεις αρκετό χρόνο για να κάνεις όσα θέλεις. Ουσιαστικά, με αυτή την τεχνική χωρίζεις την ημέρα σε μικρότερα χρονικά διαστήματα. Κάθε διάστημα, είναι αφιερωμένο στην εκπλήρωση μιας συγκεκριμένης εργασίας ή ομάδας εργασιών, και μόνο αυτών των συγκεκριμένων εργασιών.

Σχεδίασε την επόμενη ημέρα από σήμερα

Αφιέρωσε 15 λεπτά στο τέλος κάθε ημέρας για να προγραμματίσεις την επόμενη ημέρα σου. Αυτό, σου επιτρέπει να έχεις μια εικόνα του προγράμματός σου, σε αποτρέπει από το να αναλωθείς σε ασήμαντα ζητήματα και σου δίνει προοπτική για το πόσα περιθώρια ευελιξίας έχεις, αν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

Να είσαι ευέλικτος, αλλά πειθαρχημένος

Εάν εγκαταλείπεις τις προσπάθειες να καθιερώσεις μια ρουτίνα προγραμματισμού, ήρθε η ώρα να ασκηθείς λίγο στην υπευθυνότητα. Δεν είναι κακό να είσαι ευέλικτος, αλλά χρειάζεται και λίγη πειθαρχία.

Χρησιμοποίησε και τον ελεύθερο χρόνο σου

Κάθε μικρό βήμα έχει σημασία. Έτσι, εάν εκμεταλλεύεσαι τις ελεύθερες στιγμές που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ημέρας σου, τότε θα δεις πως θα έχεις περισσότερο χρόνο για πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, ενώ περιμένεις να ετοιμαστείς ο καφές σου, το πρωί, χρησιμοποίησε αυτά τα λεπτά για να αδειάσεις το πλυντήριο πιάτων.