REAL LIFE

Αστικοί μύθοι, σκάνδαλα και επιτυχίες: 10 στιγμές της Αλίκης Βουγιουκλάκη που σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή


Δήμητρα Πραντάλου

23 Ιουλίου 2024

Αστικοί μύθοι, σκάνδαλα και επιτυχίες: 10 στιγμές της Αλίκης Βουγιουκλάκη που σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή
Getty Images / @Keystone/Hulton
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έζησε μια ζωή σαν μυθιστόρημα και δικαίως την αποκαλούσαν «Εθνική σταρ»

Έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιουλίου του 1996, μετά από σύντομη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο του παγκρέατος. 28 χρόνια αργότερα, η Αλίκη Βουγιουκλάκη δεν έχει ξεχαστεί. Όπως έγραψε και, τρεις ημέρες πριν, η Φίνος Φιλμ, με αφορμή τα γενέθλια της, «η Βουγιουκλάκη έγινε σλόγκαν πριν ακόμα γίνει μύθος. Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1934 και συνεχίζει φυσικά να λάμπει … από ψηλά». Και η πραγματικότητα είναι αυτή, μέχρι και σήμερα συνεχίζει να μεγαλώνει γενιές και γενιές. Υπήρξε η πιο δημοφιλής ηθοποιός της Ελλάδας, σε μια περίοδο ειδικά, που η χώρα έβγαινε κουρασμένη από τον πόλεμο. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη με το χαμόγελο και την τσαχπινιά της, έδωσε άλλη πνοή και χάρισε στιγμές γέλιου, που, αν μη τι άλλο, το είχαν ανάγκη εκείνη την εποχή.

Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1934, στο Μαρούσι. Κόρη του Ιωάννη Βουγιουκλάκη και της Αιμιλίας Κουμουνδούρου. Μεγάλωσε μόνο με τη μητέρα και τους δύο αδερφούς της, αφού ο πατέρας της δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Από μικρή, η Αλίκη Βουγιουκλάκη ξεχώριζε παντού, ακόμα και στο σχολείο. Γι'αυτό και η μετέπειτα πορεία της ήταν η αναμενόμενη.

Έδωσε εξετάσεις κρυφά στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου

Το 1952, όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν 19 ετών, και αφού ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο, έδωσε κρυφά εξετάσεις στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Αποφοίτησε το 1955 με «λίαν καλώς», καθώς ένα μέλος της επιτροπής τής στέρησε το «άριστα». Ήταν ο Δημήτρης Χορν, βαθμολογία του οποίου δεν την πτόησε, αντιθέτως την πείσμωσε. Στο Εθνικό Θέατρο, μάλιστα, ήταν συμφοιτήτρια με την Τζένη Καρέζη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Οι δρόμοι της Αλίκης Βουγιουκλάκη και της Τζένης Καρέζη δεν διασταυρώθηκαν ποτέ επαγγελματικά, δυστυχώς. Κι ενώ εκείνη την εποχή, μιλούσαν για έναν ανταγωνισμό ανάμεσά τους, η Τζένη Καρέζη ομολόγησε χρόνια αργότερα πως αυτός ο υποτιθέμενος ανταγωνισμός εξυπηρετούσε τον κινηματογράφο.

Jenny.Gr
Getty Images / @Jacques Haillot/Sygma

Το θεατρικό της ντεμπούτο και η παραλίγο «έξοδος» από το Εθνικό

Ενώ ήταν φοιτήτρια του Εθνικού, η Αλίκη Βουγιουκλάκη έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο με το ρόλο της Λουιζόν, στο έργο «Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου. Τις πραγματικές εντυπώσεις, όμως, τις κέρδισε στο έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει την Άννα Συνοδινού, έχοντας στη διάθεσή της ελάχιστες ημέρες για να προετοιμαστεί. Βέβαια τότε, τέθηκε και ζήτημα παραμονής της στο Εθνικό, μιας και έπρεπε να πάρει άδεια για τον ρόλο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα μέλος του συλλόγου είχε ενημέρωση που δεν μεταβιβάστηκε στη Βουγιουκλάκη και έτσι η ίδια γλίτωσε την πόρτα της εξόδου.

Ο πρώτος ρόλος στον κινηματογράφο

Το 1954, η Αλίκη Βουγιουκλάκη πήρε τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγάλη οθόνη. Ήταν «Το Ποντικάκι» του Νίκου Τσιφόρου, ο οποίος αναζητούσε την πρωταγωνίστρια στο πρόσωπο της Έλλης Λαμπέτη, που όμως του αρνήθηκε. Παρόλα αυτά, η συμμετοχή της στον κινηματογράφο δεν την ικανοποίησε και έτσι επέστρεψε στο θέατρο, μέχρι την επόμενη χρονιά που αποφάσισε να προσπαθήσει ξανά. Και η επιστροφή της έγινε με την ταινία «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» του Ντίμη Δαδήρα.

Η γνωριμία με τον Φίνο και η επεισοδιακή πρώτη επαγγελματική συνάντηση

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε καταφέρει να κερδίσει την προσοχή πάνω της, με αποτέλεσμα το 1958 να γίνει η γνωριμία με τον Φίνο, που επί της ουσίας άλλαξε τα δεδομένα του ελληνικού κινηματογράφου αργότερα. Όμως μόνο ευχάριστη δεν ήταν η συνάντηση τους, αλλά περισσότερο επεισοδιακή θα λέγαμε. Όταν έφτασε η στιγμή που ο Φίνος την φώναξε για έναν ρόλο, ήταν στην ταινία «Η Θεία από το Σικάγο», με την Αλίκη Βουγιουκλάκη να του απαντά «δεν είμαι κάπως μικρή για θεία;», πιστεύοντας πως θα έπαιζε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι αυτόν της ανιψιάς, που την ήθελε εξαρχής ο Φίνος.

Εκείνος την έδιωξε από το γραφείο του, ωστόσο άδραξε την ευκαιρία ο Γιάννης Δαλιανίδης, που με την ταινία «Μουσίτσα» της χάρισε την απόλυτη επιτυχία. Κι αυτή η επιτυχία έκανε τον Φίνο να ξαναφωνάξει την Αλίκη Βουγιουκλάκη και κάπως έτσι να γεννηθεί η «Αστέρω» του Παύλου Νιρβάνα, με σκηνοθέτη τον Ντίνο Δημόπουλο. Η Αλίκη πρωταγωνιστούσε τότε με τον γοητευτικό νεαρό, Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Η Μανταλένα και το βραβείο Α’ γυναικείου Ρόλου

Το 1960, η ερμηνεία της στην ταινία «Μανταλένα», που γυρίστηκε στην Αντίπαρο, της χάρισε το βραβείο Α’ γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Γι’αυτόν τον ρόλο πραγματικά την αποθέωσαν και όπως είχε δηλώσει αργότερα η ίδια, ήταν ένα από καλύτερα καλοκαίρια της.

Η ταινία στα αγγλικά που «εξαφανίστηκε»

Κάποια στιγμή, και μετά την επιτυχία της Μανταλένας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη πρότεινε στον Φίνο μια ταινία στα αγγλικά. Η ταινία λεγόταν «Aliki My Love», ωστόσο παρά τις υψηλές προσδοκίες, δεν πήγε καθόλου καλά. Τόσο, που κατέβηκε λίγες ημέρες από τις αίθουσες και εξαφανίστηκε δια παντός.

Ο ταραχώδης γάμος με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ

Δύο έντονες προσωπικότητες που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο. Ωστόσο, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ δεν άντεχε να βρίσκεται στη σκιά της. Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1965 και ο γάμος τους κράτησε 10 χρόνια. Πριν καταλήξουν στον γάμο, Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρης Παπαμιχαήλ δεν άντεχαν ο ένας τον άλλον στα γυρίσματα. Οι καυγάδες, όμως, έδωσαν τη θέση τους στο φλερτ, με τις φήμες τότε να λένε πως τα φιλιά που ανταλλάζαν για τις ανάγκες του έργου ήταν τα πιο «καυτά» που είχαν δει σε θεατρική παράσταση. Έτσι, ίσως να μην έκανε καμία εντύπωση όταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ενώ βρισκόταν στη σκηνή, της έκανε πρόταση γάμου.

Γι’αυτόν τον γάμο έχουν γραφτεί πολλά. Κυρίως για τη σωματική βία που ασκούσε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, αν και εκείνη ποτέ δεν επιβεβαίωσε τις φήμες. Μόλις πριν έναν χρόνο, η Νόρα Βαλσάμη σε συνέντευξη της, δήλωσε πως όπως της είχε εκμυστηρευτεί η Αλίκη, «δεν άντεξε άλλο το ξύλο, γι’αυτό χώρισε τον Παπαμιχαήλ».

Jenny.Gr
Getty Images / @Edward Miller/Keystone

«Βλάσση μου μαζί θα γεράσεις»

Η γνωριμία με τον Βλάσση Μπονάτσο έγινε το 1981 με αφορμή την παράσταση «Εβίτα». Η συνεργασία τους γέννησε έναν μεγάλο έρωτα που κράτησε τελικά 5,5 χρόνια. Μετά τον χωρισμό τους, η Αλίκη Βουγιουκλάκη σύναψε σχέση με τον Κώστα Σπυρόπουλο, όμως αυτό που έγινε γνωστό και έμεινε στη συνείδησή μας, ήταν πως η ηθοποιός είχε αναφέρει χαρακτηριστικά «Βλασσάκι μου εμείς μαζί θα γεράσεις».

Το love story με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και ο αστικός μύθος

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γνωρίστηκε με τον βασιλιά Κωνσταντίνο το 1960, με τις φήμες τότε να κάνουν λόγο πως εκείνος την είχε ερωτευτεί σφόδρα. Ένας αστικός μύθος έλεγε πως υπήρχε ένα μυστικό τούνελ από το παλάτι στο σπίτι της, για να μπορεί εκείνη να μετακινείται μυστικά. Σε συνέντευξη της, χρόνια αργότερα, η Βουγιουκλάκη είπε πως έκαναν πολλή παρέα οι δυο τους και πως η Φρειδερίκη «τον έστειλε στα σύνορα για να τον απομακρύνει από μένα».