REAL LIFE

Έρση Σωτηροπούλου: Ποια είναι η συγγραφέας που αποτελεί φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024


Άννα Καντζηλιέρη

10 Οκτωβρίου 2024

Έρση Σωτηροπούλου: Ποια είναι η συγγραφέας που αποτελεί φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024
Facebook
Η Έρση Σωτηροπούλου αποτελεί ένα από τα επικρατέστερα ονόματα για την απόκτηση του φετινού βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο Γιώργος Σεφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης είναι οι δύο βραβευμένοι Έλληνες συγγραφείς με Νόμπελ Λογοτεχνίας - το 1963 και το 1979 αντίστοιχα. Λίγο πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς από τη Σουηδική Ακαδημία, μία Ελληνίδα συγγραφέας αποτελεί ένα από τα επικρατέστερα ονόματα για την απόκτηση αυτού του τιμητικού βραβείου. Το όνομά της, Έρση Σωτηροπούλου.

Η υποψηφιότητά της είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, αφού μετά από περίπου μισό αιώνα μια Ελληνίδα καταφέρνει να ξεχωρίσει με το έργο της και να διαπρέψει, αποτελώντας φαβορί για την κατάκτηση αυτού του σπουδαίου τίτλου. Η Έρση Σωτηροπούλου έχει γνωρίσει πολλές επιτυχίες στην καριέρα της: Δεκάδες βιβλία της μεταφράστηκαν σε άλλες γλώσσες, ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τιμήθηκε σε κρατικά βραβεία, ενώ η διεθνής αναγνώριση δεν άργησε να έρθει. Μετά από όλα αυτά, τα προγνωστικά τη θέλουν να κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας για την τρέχουσα χρονιά.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος Έλληνας συγγραφέας συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των υποψηφίων για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ωστόσο είναι πρώτη φορά που κάποιος βρίσκεται τόσο κοντά στη βράβευση. Αν, λοιπόν, επιβεβαιωθούν τα σενάρια, τότε η Έρση Σωτηροπούλου θα αποτελεί την πρώτη γυναίκα και την πρώτη πεζογράφο που τιμάται με βραβείο Νόμπελ.

Jenny.Gr
Facebook

Στην ανάρτηση που δημοσίευσε ο εκδοτικός οίκος «Πατάκη» γίνεται η εξής αναφορά για την Έρση Σωτηροπούλου: «Στο Φόρουμ Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, τα στοιχήματα θέλουν την υποψηφιότητά της στα φαβορί, αναγνωρίζοντας στη συγγραφέα “τη διαυγή εξερεύνηση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας μέσα από μια πρωτοποριακή πεζογραφία που εξετάζει τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του πολιτικού”. 45 χρόνια μετά τη βράβευση του Οδυσσέα Ελύτη και 61 χρόνια μετά τη βράβευση του Γιώργου Σεφέρη, οι ευχές όλων μας είναι μαζί της».

Ποια είναι η Έρση Σωτηροπούλου που διεκδικεί το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1953 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία και πολιτιστική ανθρωπολογία στη Φλόριντα και σε ηλικία 27 ετών κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική συλλογή της με τίτλο «Μήλο + Θάνατος +... +...». Το βιβλίο της «Ζιγκ-ζαγκ στις Νεραντζιές» βραβεύτηκε το 2000 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω.

Το 2011, το μυθιστόρημά της με τίτλο «Εύα» τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ η συλλογή διηγημάτων της «Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα» απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 2012.

Το µυθιστόρηµά της «Τι µένει από τη νύχτα» (γαλλικός τίτλος Ce qui reste de la nuit), που ακολουθεί τον νεαρό Κωνσταντίνο Καβάφη στο Παρίσι του 1897 και παρουσιάζει τα εμπόδια που συναντά ο ποιητής στην πορεία προς την προσωπική και ποιητική του ωρίμανση, απέσπασε στη Γαλλία το Βραβείο Μεσόγειος το 2017 και στις ΗΠΑ το Εθνικό βραβείο ALTA το 2019. Η Έρση Σωτηροπούλου έχει τιμηθεί και µε το βραβείο ποίησης Dante Alighieri στην Ιταλία. Έργα της έχουν µεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά, φινλανδικά, τουρκικά, αραβικά και ιταλικά.

Jenny.Gr
Διεθνές Φεστιβάλ Συγγραφέων Πράγας. Συνομιλία με τον Νιγηριανό Νομπελίστα συγγραφέα Wole Soyinka/ Facebook

Μετά τη δημοσιοποίηση της υποψηφιότητάς της, η πεζογράφος ανέφερε πως δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομά της συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους υποψήφιους για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί σήμερα 10 Οκτωβρίου στις 14:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας και οι ευχές μας εννοείται πως είναι μαζί της. Ωστόσο, πέρα από τη σημαντικότητα της νίκης, οφείλουμε να θυμόμαστε και τη σπουδαιότητα της υποψηφιότητας. Η Έρση Σωτηροπούλου γράφει τη δική της ιστορία στη σύγχρονη λογοτεχνία και το γεγονός ότι το έργο της ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλα εξαιρετικών συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο αποτελεί τρανή απόδειξη της επιτυχίας της.