REAL LIFE WHO

Twiggy: Το εμβληματικό μοντέλο των 60s έγινε 75 ετών – «Ποτέ δεν μου άρεσαν οι ταμπέλες»


JTeam

19 Σεπτεμβρίου 2024

Twiggy
© Getty Images
Tο πρώτο κορίτσι με μίνι φούστα, γιορτάζει τα 75α γενέθλιά της

Καθόρισε τη δεκαετία του 1960 με κάθε τρόπο. Το ανδρόγυνο στιλ της, τα ελαφίσια μάτια της, τα κομμένα μαλλιά της που έμοιαζαν με αγοριού και η επαναστατική αίσθηση της μόδας, έκαναν την Twiggy το απόλυτο fashion icon. Σε μια περίοδο μεγάλων πολιτικών, πολιτιστικών και κοινωνικών αλλαγών, η Τουίγκι Λόσον, πρόσφερε σε ολόκληρο τον πλανήτη έναν από τους πολλούς και υπέροχους τρόπους με τους οποίους εκφράζεται η γυναικεία φύση. Η Twiggy, το απόλυτο σύμβολο της εποχής της, αλλά και της σύγχρονης εποχής, γίνεται σήμερα 75 ετών και αποφάσισε να κρεμάσει τις κοντές φούστες της.

Δεν της άρεσαν ποτέ οι ταμπέλες. «Όταν πρόκειται για τη μόδα, δεν μου αρέσουν όλες αυτές οι ηλικιακές ταμπέλες, όλα αυτά τα "πρέπει να φοράς ορισμένα πράγματα μόνο όταν είσαι 20, 30" ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά κάνω μια εξαίρεση όταν πρόκειται για μίνι φούστες και παντελόνια. Η μόνη φορά που φοράω σορτς είναι όταν είμαι σε διακοπές», τόνισε σε συνέντευξή της στο περιοδικό My Weekly, με αφορμή τα γενέθλια της.

«Το πρόσωπο του 1966»

Η ίδια, μεγάλωσε με το όνομα Λέσλι Χόρνμπι. Έγινε γνωστή από την ηλικία των 16 ετών, όταν την ανακάλυψε ο Τζάστιν ντε Βιλνέβ, ο οποίος έγινε μάνατζερ και σύντροφός της. Εκείνος, της έδωσε το όνομα «Twiggy», επειδή ήταν τόσο αδύνατη. Σύντομα έγινε το πρόσωπο της Swinging London. Η Twiggy, η οποία ονομάστηκε «το πρόσωπο του 1966» από την Daily Express στην ίδια ηλικία, έγινε γνωστή για τη διάδοση των κοντών φουστών της Mary Quant, οι οποίες έχουν περιγραφεί από το Μουσείο V&A ως «η πιο καθοριστική εμφάνιση της δεκαετίας του 1960».

Τώρα, στα 75 της, η ίδια θέλει να αναθεωρήσει τι της ταιριάζει. «Πρέπει να σκεφτείς τι σου ταιριάζει και τι σε κάνει να νιώθεις καλά. Ο παράγοντας άνεση είναι επίσης σημαντικός», σημείωσε σε συνέντευξή της. Αυτό, φυσικά δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να πειραματίζεσαι. «Πιστεύω ότι πρέπει να είσαι γενναίος, όμως. Μη φοβάσαι να πειραματιστείς και να διασκεδάσεις», πρόσθεσε.

Η Twiggy δεν είχε σκεφτεί ποτέ να γίνει μοντέλο

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60 και του ’70, η Twiggy άρχισε να εμφανίζεται σε πολλά εξώφυλλα διάσημων περιοδικών, όπως στη Vogue τον Αύγουστο του 1967. Όντας ανήσυχο πνεύμα, δεν περιορίστηκε μόνο εκεί. Έκανε και στροφή στον κινηματογράφο. Η πρώτη της ταινία, το 1971, ήταν η ταινία «The Boy Friend», σε σκηνοθεσία του Κέν Ράσελ. Για αυτήν την ταινία, κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες μόλις σε ηλικία 21 ετών. Μετά, ο δρόμος άνοιξε και για άλλες συμμετοχές σε κινηματογραφικά έργα, με την πιο αξιοσημείωτη να είναι η συμμετοχή της στην «The Blues Brothers».

Σε παλαιότερη συνέντευξή της στον Guardian, είχε εκμυστηρευτεί πως δεν είχε σκεφτεί ποτέ να γίνει μοντέλο. «Δεν ήταν κάτι που ταίριαζε στη συνείδησή μου. Μεγάλωσα σε μια καλή οικογένεια της εργατικής τάξης» είχε υποστηρίξει. Μιλώντας, τότε, για τη δεκαετία του 1960, η ίδια πρόσθεσε: «Νομίζω πως ήμουν το πρώτο μοντέλο που προερχόταν από την εργατική τάξη. Εκείνη την περίοδο μόλις είχε γίνει μόδα να μην είσαι από πλούσια οικογένεια».

Σε τελευταίες συνεντεύξεις της, η Twiggy έχει εκφράσει την ανησυχία της για τα πρότυπα που εξακολουθεί να ακολουθεί η βιομηχανία της μόδας. «Η υψηλή μόδα δεν θα απομακρυνθεί ποτέ από τα αδύνατα σώματα. Ωστόσο, στις διαφημίσεις χρησιμοποιούνται γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, και σε ορισμένους τομείς της βιομηχανίας έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν διαφορετικές σιλουέτες και μεγέθη, και αυτό είναι το σωστό».