REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πως μαθαίνει το παιδί σας;


10 Ιανουαρίου 2013

Υπάρχουν περίοδοι στην ζωή του παιδιού σας μέχρι το 6 έτος της ηλικίας του, που έχουν κάθε φορά μια προδιάθεση που τα ωθεί στο να αποκτούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, τα πρώτα χρόνια της ζωής, τα παιδιά βρίσκονται σε μια ευαίσθητη περίοδο για την γλώσσα. Παρατηρούν προσεκτικά αυτά που λέτε και πως τα λέτε, μαθαίνοντας έτσι να μιλούν την ίδια γλώσσα μ'εσάς. Οι γονείς αλλά και οι δάσκαλοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση τις περιόδους αυτές και να δίνουν όσα πιο πολλά ερεθίσματα μπορούν στο παιδί, καθώς οι γνώσεις στην φάση θα αποτελέσουν τα θεμέλια που θα χτιστούν όλα τα υπόλοιπα. Η υπομονή και η εξάσκηση βοήθα τα παιδιά να μάθουν καινούργια πράγματα και δεξιότητες.

Δείτε παρακάτω τις ευαίσθητες περιόδους των παιδιών και τι δεξιότητες αναπτύσσουν:

  • Από την γέννηση έως το 1 έτος: Κίνηση- Οι τυχαίες κινήσεις  του μωρού γίνονται πιο συντονισμένες, καθώς μαθαίνει να αγγίζει, να ισορροπεί, να μπουσουλά και να περπατά.
  • Από την γέννηση έως το 6 έτος: Ομιλία- Ξεκινώντας με γουργουρίσματα και αόριστους ήχους, το μωρό περνά από την ακατάληπτη γλώσσα σε λέξεις και προτάσεις.
  • Από 1 έτους έως 4 ετών: Μικρά αντικείμενα-  O συντονισμός χεριών και ματιών τελειοποιούνται, το παιδί λατρεύει τα μικρά αντικείμενα και τις λεπτομέρειες.
  • Από 2 ετών έως 6 ετών: Χάρη και ευγένεια- Το παιδί λατρεύει να μιμείται την ευγενική και συνετή συμπεριφορά, καταφέρνοντας να τα υιοθετήσει και να αποτελέσουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Επίσης, στην ηλικία αυτή τα παιδιά ανακαλύπτουν το κόσμο μέσα από τις αισθήσεις τους. Ακόμα, αντιλαμβάνονται την έννοια της τάξης.  Η μουσική την περίοδο αυτή πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι.
  • Από 18 μηνών έως και 3 ετών: Τουαλέτα- Τα παιδιά σιγά σιγά μαθαίνουν να ελέγχουν τους σφιγκτήρες τους.
  • Από 3 ετών έως και 4 ετών: Γραφή- Τα παιδιά ξεκινούν να μαθαίνουν γράμματα και αριθμούς. Η γραφή προηγείται της ανάγνωσης.
  • Από 4 ετών έως 6 ετών: Ιδιαίτερες σχέσεις- Κατανοεί την έννοια τις σχέσεις του χώρου, καταφέρνει να λύνει πολύπλοκα παζλ. Ακόμα, μαθαίνει να μετράει και να κάνει απλές μαθηματικές πράξεις.