REAL LIFE FAMILY MATTERS

Το EQ των παιδιών σας


1 Φεβρουαρίου 2013

Έχετε σκεφτεί πως νιώθει το παιδί σας; 

Τα μικρά παιδιά προσπαθούν να καταλάβουν το κόσμο, τις ανθρώπινες σχέσεις και τα συναισθήματα. Πόσο εύκολα ξεσπάει σε θυμό το παιδί; Αλλά και πόσο εύκολο του είναι να τον διαχειριστεί και να τον λύσει, προχωρώντας παρακάτω. Πώς συνεργάζεται με τα άλλα παιδιά, τι στάση κρατά σε περιπτώσεις σύγκρουσης, μπορεί να αποδεχτεί κάποια πράγματα για τον εαυτό του, είναι υπεύθυνο απέναντι σε «υποχρεώσεις» που του έχουν ανατεθεί ή το ίδιο θέλει να εκπληρώσει;

Ο άνθρωπος εκτός το ΙQ, το δείκτη νοημοσύνης του έχει και το EQ,που είναι ο δείκτης της συναισθηματικής νοημοσύνης. Πρόκειται για τον συναισθηματικό κόσμο και πως μπορεί κανείς να αναγνωρίσει, να ονοματίσει αλλά και να καταφέρει να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Πολλές φορές κάποιος νιώθει θυμό αλλά τελικά μήπως πίσω από τον θυμό, κρύβεται φόβος ή θλίψη; Οι ενήλικες δυσκολεύονται στο κομμάτι αυτό, αρά πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά; Αν για παράδειγμα το παιδί σας, δείχνει ότι δεν έχει όρεξη να κάνει τίποτα και είναι μόνιμα σε μια κατάσταση αδράνειας, λέγοντας σας "βαριέμαι μαμά" το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι να του πείτε να πάει να παίξει. Ωστόσο, μήπως πίσω από το βαριέμαι, που είναι μια κατάσταση, κρύβονται άλλα συναισθήματα, όπως μοναξιά ή φόβος;

Οι γονείς νιώθουν συχνά ανίσχυροι μπροστά στην ένταση των συναισθημάτων των παιδιών τους. Πασχίζουν να τα ηρεμήσουν, να σταματήσουν τις φωνές, τα δάκρυα, την έκφραση της συγκίνησης. Όμως το συναίσθημα έχει ένα νόημα, είναι θεραπευτικό. Η έκφραση αυτή είναι το μέσο της αποφόρτισης και απελευθέρωσης από τις συνέπειες επώδυνων εμπειριών. Η καταστολή των συναισθημάτων είναι επιζήμια. Ενεργοποιεί αμυντικές διαδικασίες, καταναγκασμούς και σωματικά συμπτώματα. Επείγει, οι γονείς και τα παιδιά να μάθουν να εντοπίζουν τα συναισθήματα να τα ονοματίζουν, να τα καταλαβαίνουν και να τα εκφράζουν.

Οι γονείς, λοιπόν, εκτός από την αγωνία τους για την μόρφωση των παιδιών τους, θα πρέπει να τα βοηθήσουν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα τους. Τα συναισθήματα δεν είναι μονοπώλιο της ενήλικης ζωής. Τα μικρά παιδιά βιώνουν και εκείνα θυμό, φόβο, ανασφάλεια, χαρά, λύπη αλλά έρχονται και αντιμέτωπα με τα συναισθήματα των γύρων τους. Ένα παιδί που από μικρό καλλιεργεί την συναισθηματική του νοημοσύνη, το βοηθά ιδιαίτερα στις διαπροσωπικές του σχέσεις μεγαλώνοντας.

Πως μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς;

Υπάρχουν ειδικά εργαστήρια που μέσα από το παιχνίδι και τα παραμύθια μπορούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων. Ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί τους γονείς σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη. Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει το Μουσείο των Συναισθημάτων, οπού μέσα από διαδραστικές και βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον εσωτερικό τους κόσμο. Μπορείτε το Σαββατοκύριακο να το επισκεφτείτε παίζοντας και μαθαίνοντας για το πώς νιώθουν.