REAL LIFE FAMILY MATTERS

H πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο


7 Φεβρουαρίου 2013

Πως μπορείτε να προετοιμάσετε τα παιδιά σας;

Τα μικρά παιδιά θα πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο μετά την εμφάνιση των πρώτων τους δοντιών. Ωστόσο, οι γονείς αγχώνονται και αναρωτιούνται πως να βοηθήσουν το παιδί, ώστε να μην φοβηθεί.

Μάθετε το παιδί να προσέχει τα δόντια του: Ανεξάρτητα από την επίσκεψη στον οδοντίατρο, οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά για την σωστή υγιεινή του στόματος. Έτσι μετά τα γεύματα τους, θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους. Υπάρχουν ειδικές οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες στο εμπόριο που είναι κατάλληλες για τα παιδιά αλλά κάνουν και την διαδικασία του βουρτσίσματος πιο ευχάριστη. Θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην πρόληψη, μέχρι τα 6, πλένετε μαζί με το παιδί τα δόντια του καθώς δεν μπορεί ακόμα μόνο του να το κάνει σωστά. Μπορείτε να τα πλένετε παράλληλα με το παιδί σας, ώστε να μαθαίνει τo σωστό τρόπο.  Το βούρτσισμα τον δοντιών ξεκινά από την στιγμή που το παιδί θα βγάλει τα πρώτα του δοντάκια. 

Διαλέξτε το σωστό οδοντίατρο: Μπορείτε να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας αν ξέρει κάποιον παιδοδοντίατρο. Η γνώση και οι τεχνικές που διαθέτουν οι παιδοδοντίατροι σήμερα έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ολοκληρωμένων προγραμμάτων που είναι ικανά να προλάβουν την τερηδόνα και τα προβλήματα των ούλων στα παιδιά. Αυτό, όμως, απαιτεί τη δική σας ενημέρωση, την αποφασιστικότητα σας και τη συνέπειά σας στην εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων, ώστε το παιδί σας να απολαύσει μία ολόκληρη ζωή χωρίς κανένα οδοντικό πρόβλημα.

Μερικές γενικές συμβουλές για να προετοιμάσετε το παιδί αλλά και πώς να συμπεριφερθείτε στον οδοντίατρο:

•Εκφράσεις όπως: «δεν θα πονέσεις», «είσαι μεγάλος δεν χρειάζεται να φοβηθείς» «δεν θα νιώσεις τίποτα, μην ανυσηχείς» συνοδευόμενες από το άγχος σας και την αγωνία σας, σαφώς θα δημιουργήσουν ήδη μια άσχημη εικόνα για τον οδοντίατρο. Δεν χρειάζεται να τρομοκρατήσετε το παιδί.

•Ενθαρρύνεται το να ρωτήσει τον οδοντίατρο για ότι απορίες έχει.

•Αν γνωρίζετε πως το παιδί σας δεν συνεργάζεται εύκολα τότε μπορείτε να συμφωνήσετε πως αν είναι συνεργάσιμο με τον γιατρό, μετά μπορείτε να πάτε στις κούνιες ή να αγοράσετε αυτοκόλλητα, ως επιβράβευση.

•Δείξτε εμπιστοσύνη στον οδοντίατρο και αφήστε τον να ασχοληθεί εκείνος με το παιδί σας.

•Στην πρώτη του επίσκεψη, μείνετε μαζί του στον ίδιο χώρο, κάπου πιο μακριά χωρίς να ακούγεστε ή να σας βλέπει μπροστά του. Αρκεί να ξέρει πως είστε εκεί. Τι επόμενες φορές, το καλύτερο είναι να μένετε πίσω, στο χώρο αναμονής. Ο λόγος είναι πως η παρουσία σας εμποδίζει το παιδί να αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον οδοντίατρο.