REAL LIFE FAMILY MATTERS

Ποια πρέπει να είναι η σχέση του παιδιού με τα χρήματα;


10 Φεβρουαρίου 2013

Πότε μπορεί να έχει το δικό του χαρτζιλίκι;

Τα παιδιά καθημερινά ακούν για την οικονομική κρίση και το θέμα αυτό μονοπωλεί στις οικογένειες. Ωστόσο, από ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να καταλάβουν τη σημασία των χρημάτων; Πως μπορούν να έρθουν σε επαφή και να μάθουν να διαχειρίζονται το χαρτζιλίκι τους; Τι γίνεται με το χαρτζιλίκι της γιαγιάς και του παππού;

Αρχικά, τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις έννοιες ανάλογα με την ηλικία τους, θέλουν λοιπόν διαφορετικό χειρισμό από ηλικία σε ηλικία. Από τα 3-4 χρόνια του, το παιδί είναι έτοιμο να δεχτεί τα πρώτα του χρήματα. Σε μια κατάλληλη στιγμή μπορείτε να του δώσετε χρήματα για να αγοράσει κάτι. Το μικρό σας θα αρχίσει να αισθάνεται πολύ περήφανο και σημαντικό ενώ συγχρόνως θα αντιληφθεί την έννοια της ανταλλαγής. Ακόμα, μπορείτε μέσα από το παιχνίδι να αρχίσει να αναγνωρίζει τα χρήματα και να μπορεί να τα ξεχωρίζει. Μπορείτε να στείσετε ένα μέγαλο παζάρι και να παιξέτε τους πωλήτες και τους πελάτες. Είναι ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος μάθησης.

Όταν το παιδί ξεκινήσει να πηγαίνει σχολείο, 5-6 ετών, είναι πλέον αρκετά ώριμο να χειρίζεται μόνο του ένα μικρό χαρτζιλίκι. Εξάλλου σε αυτή την ηλικία είναι απαραίτητο να έχει κάποια χρήματα μαζί του, αφού πιθανόν να χρειαστεί να αγοράσει κάτι π.χ. από το κυλικείο. Είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να αρχίσετε να συζητάτε με το παιδί σας τις ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν από τα χρήματα. Στη φάση αυτή καλό θα είναι το παιδί να αποκτήσει το δικό του κουμπαρά για να μάθει για την αποταμίευση. Εξηγείστε του πως μπορεί να μαζεύει χρήματα για να αποκτήσει ένα παιχνίδι που θέλει ή ακόμα να τα πρόσφερει για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό.

Μεγαλώνοντας το παιδί κατανοεί ακριβώς την αγοραστική δύναμη και είναι σε θέση να διαχειριστεί το χαρτζιλίκι του. Οι γονείς καλό θα ήταν να αφήσουν το παιδί να είναι υπέυθυνο για τα χρήματα του και να μπορεί να τα διαχειριστεί όπως θέλει εκείνο, δείχνοντας του εμπιστοσύνη. Εξάλλου, ως γονείς αποτελείτε πρότυπο και στο κομμάτι αυτό. Ο τρόπος που διαχειρίζεστε τα χρήματα αλλά και η σχέση σας μ΄ αυτά υιοθετείται από τα παιδιά σας μέσω της παρατήρησης και της μίμησης. Προσπαθήστε να είστε συνεπής με το χαρτζιλίκι τους αλλά και να είναι ανάλογο με την ηλικία του παιδιού, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του.