REAL LIFE FAMILY MATTERS

Σχολική φοβία ή όχι;


26 Φεβρουαρίου 2013

Τί συμβαίνει όταν τα πρωινά το παιδί σας αρνείται να πάει σχολείο;

Πολλές φορές τα παιδιά, σας εντυπωσιάζουν με τις δικαιολογίες που βρίσκουν προκειμένου να μην πάνε στο σχολείο. «Είμαι πολύ άρρωστος» ή «πονάει η κοιλιά μου» είναι μερικές φράσεις που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν. Οι εντάσεις, οι φωνές ή οι τιμωρίες δεν βοηθούν ώστε να καταλάβετε το λόγο της άρνησής τους.

Προσπαθήστε να δείτε τι κρύβετε από πίσω.

Τα παιδιά μικρής ηλικίας συχνά δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο, καθώς ένα νέο περιβάλλον τα τρομάζει. Το κάθε παιδί θέλει το δικό του χρόνο να προσαρμοστεί. Ένα αυστηρό περιβάλλον, όπως αυτό του δημοτικού αφήνοντας στο παρελθόν την ξεγνοιασιά του νηπιαγωγείου, πιθανότατα να δημιουργεί ανασφάλεια στο παιδί σας. Προσπαθήστε λοιπόν να ακούσετε τι έχει να σας πει και βρείτε το βαθύτερο νόημα, πίσω από την άρνησή του.

Να υποκύψετε ή όχι;

Σε καμία περίπτωση το παιδί δεν πρέπει να ξεφεύγει από το πρόγραμμά του. Γι’ αυτό προσπαθήστε να παραμείνετε σταθερή στην στάση σας, επιμένοντας ότι πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο καθημερινά. Μια πιθανή υποχώρησή σας, θα του περάσει το μήνυμα πως μπορεί να κάνει ότι θέλει αλλά και οι δικαιολογίες την επόμενη φορά θα αυξηθούν. Σε κάθε περίπτωση, θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να κρύβονται σοβαρότερα θέματα. Μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα με την δασκάλα του ή να έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού. Τα μικρά παιδιά, πολλές φορές δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Μόνο μέσα από το διάλογο  και μπαίνοντας στη θέση τους μπορείτε να καταλάβετε τι έχει συμβεί.

Μερικές γενικές συμβουλές σε περίπτωση που το παιδί θέλει απλά να κάνει "κοπάνα":

• Εξηγήστε του πως όλα τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο.

• Αναφέρετε με ενθουσιασμό πόσα καινούργια πράγματα θα μάθει. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσετε τη σημασία του σχολείου.

• Πείτε του πως θα κάνει φίλους με τους οποίους θα παίζει όχι μόνο στα διαλείμματα αλλά και εκτός σχολείου.

• Αποφεύγετε να του στερείτε το παιχνίδι. Μετά το διάβασμα των μαθημάτων της επόμενης ημέρας ας ασχολείται με ό,τι το ευχαριστεί.

Αν πρόκειται για φοβία;

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή αν πρόκειται για φοβία. Η σχολική φοβία, η κατηγορηματική δηλαδή άρνηση του παιδιού να βρεθεί στο χώρο του σχολείου παρά τις προσπάθειές σας, είναι μια σοβαρή ψυχολογική κατάσταση. Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας αν το παιδί παρουσιάζει έντονα συμπτώματα  όπως για παράδειγμα κλαίει, έχει ταχυκαρδία, τάση για εμετό, δεν τρώει καλά, χλομιάζει, γίνεται νευρικό όσο πλησιάζει η ώρα να πάει στο σχολείο.