Η έλλειψη συντρόφου δε σημαίνει ότι μεγαλώνετε μόνες σας το παιδί σας.
Ένας σύντροφος, εκτός από την πατρική υποστήριξη που προσφέρει στο παιδί σας και την οικονομική βοήθεια, είναι και το στήριγμά σας. Είναι ο άνθρωπος που μπορείτε να μοιραστείτε τα άγχη σας και τις αγωνίες σας, για το παιδί σας και τη ζωή σας γενικότερα και αυτός που σας βοηθάει στο σπίτι. Όταν όμως δεν υπάρχει σύντροφος στη ζωή σας είστε όντως μόνες σας; Δεν έχετε κανέναν να μοιραστείτε ό,τι σας απασχολεί; Δεν μπορεί κανένας να σας βοηθήσει με το παιδί;
Μη σας παίρνει από κάτω και μην υιοθετείτε τη μοναξιά που ενδεχομένως να μη σας ταιριάζει. Σίγουρα κάθε άνθρωπος στη ζωή σας έχει μία ξεχωριστή θέση και ίσως κάποια κενά να μην μπορούν να καλυφθούν, μπορεί όμως να μπορέσετε να ξεπεράσετε κάπως, κάποια μεγάλα εμπόδια. Στις μέρες μας λοιπόν, δεν υπάρχει κοπέλα που να μην έχει βοήθεια. Αν λοιπόν ο πατέρας του παιδιού σας είναι άφαντος τη βοήθεια σε ότι χρειάζεστε τη βρίσκετε και αλλού.
Οι γονείς σας, είναι από τα πιο σημαντικά άτομα στη ζωή σας. Μπορείτε λοιπόν σε αυτούς να βρείτε κάποια οικονομική στήριξη, βοήθεια για το παιδί σας και να συζητήσετε κάποια από αυτά που σας απασχολούν. Μην ξεχνάτε ότι υπήρξαν γονείς και ξέρουν να σας συμβουλεύσουν για τη σωστή ανατροφή του παιδιού σας. Ωστόσο αποφύγετε λάθη που έχετε διαπιστώσει ότι έκαναν σε εσάς, όταν ήσασταν παιδί.
Αν έχετε αδέρφια, επίσης είναι αναγκαία στη ζωή σας. Το αδερφικό δέσιμο, δε συγκρίνεται με κάτι άλλο. Ακόμα και αν έχουν κάνει τις δικές τους οικογένειες, ζητήστε τους κάποια βοήθεια. Μπορεί να χρειαστούν κι εκείνοι τη δική σας βοήθεια κάποτε, ποτέ δεν ξέρετε.
Οι φίλοι σας είναι δίπλα σας και για τα εύκολα και για τα δύσκολα. Συζητήστε μαζί τους ό,τι σας προβληματίζει για τη ζωή σας, το παιδί σας. Είναι άτομα που σας γνωρίζουν καλά και ξέρουν να σας συμβουλεύσουν, να σας πουν ποιο είναι το λάθος σας και να σας ηρεμήσουν.
Μάθετε για τους νόμους που σας αφορούν. Σχεδόν σε κάθε κράτος υπάρχουν παροχές για τις μητέρες παιδιών που έχουν οικονομικό πρόβλημα, που δεν έχουν κάποιον να τους κρατήσει το παιδί, που χρειάζονται κάποια ψυχολογική υποστήριξη.
Μην τα βάφετε μαύρα λοιπόν και μάθετε να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο. Προσπαθήστε επίσης να μην δείχνετε όσο μπορείτε στο παιδί σας τον προβληματισμό σας. Είναι λάθος να μεταφέρετε τα άγχη σας, σε αυτήν την τρυφερή ηλικία. Το κυριότερο από όλα είναι να δείτε εσείς τι μπορείτε να κάνετε και να παρέχετε στο παιδί σας. Όταν εξαντλήσετε τις δικές σας δυνατότητες τότε σκεφτείτε και τις εναλλακτικές λύσεις.