Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας, η 6ηΜαρτίου κάθε έτους, θεσμοθετήθηκε από το CPLOL (την Μόνιμη Επιτροπή Λογοπεδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ως μια ευκαιρία για τη διευρυμένη δημόσια επικοινωνία των επιστημόνων λογοπεδικών με το ευρύτερο κοινό.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Λογοθεραπείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και των άλλων ειδικών, για τις ανάγκες των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην επικοινωνία και για τα δικαιώματά τους. Εκείνη τη μέρα, σε όλη την Ευρώπη, πραγματοποιούνται δραστηριότητες από τα μέλη του CPLOL, για να ενημερωθεί το κοινό για τις διαταραχές του λόγου και τις επικοινωνίας, καθώς και για την πρόληψη, τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση τους. Μέσα απ’ αυτές τις διαδικασίες αναδεικνύεται και ο ρόλος του λογοπεδικού, η επιστημονική του κατάρτιση και η συμβολή του στην πρόληψη και παρέμβαση αυτών των διαταραχών.
Η Μόνιμη Επιτροπή Λογοπεδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CPLOLLCSTL, www.cplol.eu) αποτελείται από τους συλλόγους των λογοπεδικών – λογοθεραπευτών – λογοπαθολόγων των κρατών-μελών της ΕΕ. Την Ελλάδα εκπροσωπεί στο CPLOL ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών.
Στην επιστήμη της λογοθεραπείας η πρόληψη ασκείται σε πολλά επίπεδα:
• Το πρώτο επίπεδο αποτελεί η ενημέρωση του κοινού, αλλά και ατόμων που έχουν μια σημαντική θέση στην ανατροφή των παιδιών (δάσκαλοι, παιδίατροι, κ.ά) για την ανάπτυξη του λόγου και της επικοινωνίας και για τις καλύτερες συνθήκες για να γίνει αυτή χωρίς αρνητικές συνέπειες.
• Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η πρόληψη σημαίνει τον έγκαιρο εντοπισμό των διαταραχών λόγου και επικοινωνίας, μέσα από διερευνητικές διαδικασίες όπως σταθμισμένα ερωτηματολόγια ή ανιχνευτικά εργαλεία. Στη συνέχεια, σε ένα τρίτο επίπεδο, οι δυσκολίες που έχουν εντοπισθεί θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για να αποφευχθούν βλαβερές συνέπειες στο μέλλον. Η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να προλάβει αυτές τις δευτερογενείς επιπτώσεις.
O Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών οργανώνει για το 2013 δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Στην υλοποίηση αυτών των δράσεων εμπλέκονται επιστήμονες λογοθεραπευτές εντελώς δωρεάν και όλες οι δράσεις γίνονται σε Δημόσιους χώρους και όχι στα γραφεία τους, αποδεικνύοντας έτσι την ανιδιοτελή φύση της παρεχόμενης Υπηρεσίας. Οι παραπομπές για περαιτέρω αξιολόγηση όταν χρειάζεται γίνονται μόνο σε δημόσιους φορείς. Σε πολλές περιοχές οι Δήμοι δείχνοντας την ευαισθησία τους ενισχύουν τις δράσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.logopedists.gr Καράτζιου Νάντια, Λογοθεραπεύτρια, Email: [email protected], Τηλ 6932621114