REAL LIFE FAMILY MATTERS

Οι ερωτήσεις των παιδιών για την απώλεια


14 Μαρτίου 2013

Τα μικρά παιδιά πολλές φορές θέτουν το θέμα της απώλειας, με τόσο ρεαλιστικό τρόπο που προκαλούν αμηχανία στους γονείς.

Τα παιδιά γνωρίζουν για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου γι’ αυτό μην εκπλαγείτε αν σας κάνουν ευθείες ερωτήσεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Σίγουρα, το πένθος θα αναστατώσει τα παιδιά και μπορεί να σας ρωτήσουν αν θα συμβεί το ίδιο σ' εσάς. Αν συμβεί αυτό θα πρέπει να είστε έντιμοι μαζί τους και να τους δώσετε να καταλάβουν ότι συμμερίζεστε τις ανησυχίες τους και δεν τις θεωρείτε ασήμαντες ή ανόητες. Τα συναισθήματα της λύπης και το φόβου είναι υπαρκτά και για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν. Αν πέσετε στην παγίδα να το κάνετε αυτό, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μεταδώσετε το μήνυμα ότι δεν αισθάνεστε άνετα μιλώντας για το θάνατο, κάτι που θα εμποδίσει το παιδί να σας εκμυστηρευτεί συναισθήματά του στο μέλλον. Για το λόγο αυτό, ακούστε με ειλικρινή αποδοχή και ενσυναίσθηση τα όσα έχει να σας πει το παιδί σας, σχετικά με τους φόβους του. 

Όποιοι και αν είναι οι φόβοι των παιδιών σας, να θυμάστε πως πρόκειται για ένα φυσικό συναίσθημα το οποίο επιτελεί μια υγιή λειτουργία στη ζωή των νέων ανθρώπων. Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που σε υπερβολικό βαθμό δεν βοηθά το άτομο να εκφραστεί ελεύθερα αλλά το εμποδίζει από το να εξερευνήσει και να μάθει. Είναι όμως απαραίτητο να γνωρίζουν ότι ο κόσμος κάποιες φορές κρύβει κινδύνους. Από την άποψη αυτή ο φόβος μπορεί να κάνει τα παιδιά πιο προσεκτικά.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί το συναίσθημα του αυτό;

Είναι πολύ βασικό σε ένα τέτοιο θέμα, να δώσετε την πρέπουσα σημασία. Αρχικά, όταν το παιδί σας έρθει να σας μιλήσει, θα πρέπει να αφήσετε οποιαδήποτε δουλειά και αν κάνετε και να πάτε κοντά του. Αφήστε το να μιλήσει και προσπαθήστε χωρίς να προτρέχετε ή να βγάζετε συμπεράσματα για το πώς νιώθει, να το ακούσετε με προσοχή. Κάθε φορά που τελειώνει την φράση του, προσπαθήστε να καθρεφτίσετε τα όσα λέει. Με τον τρόπο αυτό, βοηθάτε το παιδί να έρθει αντιμέτωπο με τα συναισθήματά του, ώστε να τα αναγνωρίσει, να τα ονοματίσει και εν συνεχεία να μπορέσει να τα διαχειριστεί.

Να θυμάστε πως τα παιδιά επειδή δεν μπορούν πάντοτε να εκφράσουν τους φόβους τους ευθέως επιλέγουν πιο έμμεσους τρόπους. Ένα αγόρι που ρωτά αν υπάρχουν ακόμα ορφανοτροφεία, δεν σημαίνει πως ενδιαφέρεται για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό, αλλά φοβάται μήπως εγκαταλειφθεί το ίδιο. Αφουγκραστείτε λοιπόν το συναίσθημα πίσω από την ερώτηση, ιδίως αν το παιδί ρωτά για θέματα που του προκαλούν φόβο, όπως είναι η εγκατάλειψη ή ο θάνατος.