Τι γίνεται όταν η μαμά σας περνά εμμηνόπαυση; Πώς μπορείτε να την βοηθήσετε;
Αρχικά, δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Από την μια ο έφηβος έχει να διαχειριστεί τις δικές του αλλαγές, ψυχικές και σωματικές, από την άλλη πρέπει να δείξει κατανόηση στη μητέρα του. Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από μία σειρά συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι αλλαγές στη διάθεση και η ευερεθιστότητα. Ο κύριος λόγος για την εμφάνιση των συμπτωμάτων αυτών είναι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν, αλλά είναι πιθανό να σχετίζονται και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το νόημα που αποδίδει η ίδια η γυναίκα στην εμμηνόπαυση και σε ό,τι αυτή συμβολίζει. Παράλληλα πολλές γυναίκες βιώνουν την εμμηνόπαυση σε μία περίοδο που η ζωή τους βρίσκεται ούτως ή άλλως σε μεταβατικό στάδιο. Τα παιδιά μεγαλώνουν, δεν έχουν πλέον την ανάγκη της καθώς ανεξαρτητοποιούνται πλέον. Η εμμηνόπαυση μπορεί να συμπίπτει και με το «σύνδρομο της άδειας φωλιάς».
Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα ψυχολογικά φαινόμενα που αναφέρθηκαν δεν εμφανίζονται στην ίδια ένταση σε όλες τις περιόδους της εμμηνόπαυσης. Παρότι δεν εμφανίζονται στον ίδιο βαθμό σε όλες τις γυναίκες συνήθως δεν αποτελούν λόγω ανησυχίας και υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό νομίζουμε ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσετε τον τρόπο που ερμηνεύετε τις αντιδράσεις της μητέρας σας, ώστε να λαμβάνετε υπόψη ότι βρίσκεστε αντιμέτωπη με ένα ορμονικό φαινόμενο για το οποίο η μητέρα σας δεν ευθύνεται.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε την ίδια;
• Η κατανόηση και η ενσυναίσθηση την βοηθούν να νιώσει άνετα μαζί σας. Μπορεί να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά της, ανεξάρτητα από το πόσο λογικά ή δικαιολογημένα είναι.
• Περάστε χρόνο μαζί της, κάνοντας τις συνηθισμένες δραστηριότητες.
• Μπορείτε να την βοηθήσετε να ενημερωθεί για το φαινόμενο αυτό, ψάχνοντας μαζί πληροφορίες στο διαδίκτυο.
• Προτείνετε της να ξεκινήσει κάποιο είδος γυμναστικής. Μπορείτε να πηγαίνετε παρέα για τρέξιμο μαζί. Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τις μεταβολές της διάθεσης και την ευερεθιστότητα.