REAL LIFE FAMILY MATTERS

«Γιατί το όχι σημαίνει όχι, μαμά;»


2 Αυγούστου 2013

Γιατί δεν μπορεί το μικρό σας να καταλάβει τη σημασία του «όχι».

Πολλές φορές οι γονείς απαγορεύουν πράγματα χωρίς να εξηγούν το λόγο. Τα μικρά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα όρια και τις απαγορεύσεις που θέτονται ξαφνικά στη ζωή τους και τους στερούν το δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν.

Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να καταλάβουν πως δεν είναι μόνοι στη «διαμάχη» αυτή. Το λένε συνέχεια πως κουράζονται να μην ακούνε τα παιδιά τους ή πως δεν καταλαβαίνουν από όχι και μη, όμως έχουν μπει ποτέ στη διαδικασία να εξηγήσουν σωστά γιατί αρνούνται; Και όταν λέμε σωστά, εννοούμε όπως θα εξηγούσαν σε έναν ενήλικα. Στο φίλο, στο σύντροφό τους, στον εργοδότη τους, με σκοπό να μην παρεξηγηθούν και χαλάσει η σχέση τους.

Πώς μπορεί να γίνει η συζήτηση αυτή με τα μικρά σας;

•Αναγνωρίστε την απογοήτευσή τους. Μπείτε για λίγο στη θέση τους και καταλάβετε πως νιώθουν.

•Δεν είναι ώρα για διαπραγμάτευση όταν το παιδί είναι συναισθηματικά φορτισμένο. Σε μια προσωπική σας διαφωνία σχετικά με την ώρα του ύπνου και την απαγόρευση της τηλεόρασης, ο διάλογος είναι κάπως έτσι:

-Ώρα για ύπνο. -Λίγο ακόμα. -Όχι είναι αργά. -Έλα μαμά σε παρακαλώ , δεν νυστάζω…

Ο διάλογος αυτός φουντώνει παραπάνω και καταλήγει «Γιατί δεν μ΄αφήνεις;» , «Γιατί πρέπει να κοιμηθώ;» Το να μπείτε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης τη δεδομένη στιγμή, σημαίνει περισσότερη ένταση. Απλά πείτε στο παιδί σας πώς καταλαβαίνετε πώς νιώθει. Αφήστε να ηρεμήσει και εξηγήστε για ποιο λόγο έπρεπε να κοιμηθεί.

•Ακούστε με προσοχή τη δική του εκδοχή.

•Μάθετε στο μικρό σας πώς να διεκδικεί καλύτερα τις ανάγκες του. Εσείς σαφώς αποτελείτε πρότυπο. Αν λοιπόν υψώνετε τον τόνο της φωνής σας όταν θέλετε κάτι και δεν γίνεται, το παιδί θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας.

•Σκεφτείτε πολύ καλά όταν λέτε όχι στο παιδί σας. Η υπερβολή δεν κάνει καλό. Το να λέτε συνεχώς όχι, σημαίνει πως το περιορίζετε σ΄ ένα στενό πλαίσιο. Αφήστε το να δοκιμάσει μόνο του να κάνει πράγματα. Μπορεί μερικά απ΄αυτά να το οδηγήσουν σε λάθος επιλογές αλλά μόνο έτσι θα μάθει. Σαφώς, εννοούμε πράγματα που δεν είναι επικίνδυνα για τη σωματική και ψυχική του υγεία.

•Όταν επιλέξετε ένα όχι και πιστεύετε πως μόνο έτσι προστατεύετε το παιδί σας, τότε προσπαθήστε να το τηρήσετε. Το παιδί σίγουρα θα προκαλέσει τα όρια σας, αλλά στο τέλος θα καταλάβει και θα αποδεχθεί την απαγόρευση.

 Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.