REAL LIFE FAMILY MATTERS

Ο έφηβος ενηλικιώνεται…


20 Αυγούστου 2013

Η μετάβαση -όσο ομαλή κι αν είναι- παραμένει δύσκολη.

Πολλοί έφηβοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται προ των πυλών της πραγματικής ενηλικίωσής τους. Το πρώτο ξέγνοιαστο καλοκαίρι μετά από χρόνια τελειώνει και η αγωνία για το μέλλον κορυφώνεται. Οι σκέψεις, τα όνειρα και οι φόβοι είναι ένα συναισθηματικό συνονθύλευμα που είναι λογικό ένα παιδί που μόλις άφησε πίσω του τη σιγουριά του σχολείου να κρύβει μέσα του. Έχει ακούσει πολλά, ίσως έχει δει ακόμα περισσότερα από την κοινωνικό του περίγυρο, πως όμως θα είναι αυτός μέσα σε μία νέα πραγματικότητα;

Όλα τα παραπάνω είναι αναπόφευκτες επιπτώσεις ενός έφηβου που μόλις απαγκιστρώνεται από τη σιγουριά και τη θαλπωρή της οικογένειας και της κοινωνίας και καλείται να αντιμετωπίσει τον κόσμο τελείως διαφορετικά. Έναν κόσμο αλλιώτικο από αυτόν που ήξερε.

Ως γονείς, έχετε υποχρέωση να ενημερώσετε το παιδί σας για ότι πρόκειται να επακολουθήσει. Μπορεί η ενημέρωση των νέων να τρέχει γρηγορότερα κι από το φως, κάποια πράγματα όμως δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Κι αυτά είναι η αγάπη και το ένστικτο των γονιών, τα οποία δεν αντικαθιστώνται, ούτε μαθαίνονται. Δώστε του λοιπόν τις συμβουλές σας με τρόπο. Προσπαθήστε να του δώσετε να καταλάβει ότι δεν τον προειδοποιείτε, απλά των ενημερώνετε. Μιλήστε του με ειλικρίνεια και –γιατί όχι;- διηγηθείτε του τη δική σας εμπειρία στη δική του ηλικία.

Αποφύγετε να του περάσετε τους δικούς σας φόβους και δώστε του να καταλάβει ότι εσείς θα είστε εκεί ότι κι αν συμβεί. Η ασφάλεια της οικογένειας περισσότερο θα τον καθησυχάσει παρά θα τον βλάψει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.