REAL LIFE FAMILY MATTERS

"Πανικόβλητη" μαμά vs "επαναστάτριας" έφηβης


17 Σεπτεμβρίου 2013

Δύσκολο match.

Είναι μια ιδιαίτερη σχέση που όπως όλες οι σχέσεις έχει τα πάνω και τα κάτω της. Τη μια γίνεστε «η μαμά φόβος και τρόμος» που θεσπίζει αυστηρούς κανόνες και θέτει παράλογα όρια, την άλλη μετατρέπεστε στη «μαμά φίλη» που δίνει απλόχερα την αγάπη και την κατανόηση της. Η αλήθεια είναι πως βρίσκεστε πολλές φορές μπερδεμένη. Δείξτε ψυχραιμία γιατί τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα όταν η μικρή σας μετατρέπεται σε μια ανεξάρτητη έφηβη.

Εκεί που ήταν αναποφάσιστη για το αν θα έντυνε την κούκλα της με το λευκό ή το κόκκινο φόρεμα, τώρα περνά ώρες ολόκληρες μπροστά στον καθρέφτη μέχρι να καταλήξει στο φόρεμα που θα φορέσει πριν βγει από το σπίτι, αφού προηγουμένως "τονίσει" τα μάτια της. Αρχίζει να αμφισβητεί τα όσα της λέτε ενώ στην πραγματικότητα προσπαθεί να σας μιμηθεί.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε την περίοδο αυτή;

Αντικειμενικά η περίοδος αυτή είναι δύσκολη. Οι «αυθάδεις» και επαναστάτριες νεαρές επηρεάζονται από τον ασταμάτητο βομβαρδισμό νέων τάσεων που αφορούν την εξωτερική εμφάνιση, δημιουργώντας συνήθως λανθασμένες αντιλήψεις για την έννοια της ομορφιάς. Αναζητούν τα δικά τους πρότυπα και ταυτίζονται με την αγαπημένη τους σταρ, η οποία θα αποτελέσει τη μούσα τους. Προσπαθούν να την μιμηθούν όχι μόνο στον τρόπο που ντύνεται αλλά και στο lifestyle της.

Πολλές μαμάδες ανησυχούν για την αλλαγή αυτή του παιδιού τους. Φοβούνται μήπως παρασυρθεί, αφήσει το σχολείο και τα μαθήματα, μετατραπεί σε μια νεαρή νάρκισσο που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εξωτερική της εμφάνιση. Μια στιγμή μαμάδες, ψυχραιμία για λίγο!

Όλοι αυτοί οι φόβοι σας δεν είναι παράλογοι. Αλλά και ούτε η συμπεριφορά των δεσποινίδων σας. Είναι απόλυτα φυσιολογική. Η αμφισβήτηση των αξιών, των οικογενειακών και κοινωνικών νορμών, η περιβόητη «γλώσσα» και η τάση να είναι στο αντίπαλο στρατόπεδο είναι όλες αποδεκτές συμπεριφορές. Θα πρέπει να καταρρίψει όλα όσα της έχετε μάθει μέχρι τώρα προκειμένου να ολοκλήρωση επιτυχώς την αναδόμηση της προσωπικής της ταυτότητας.

Πώς μπορείτε να παρέμβετε διακριτικά βάζοντας όρια αλλά και δίνοντας το χώρο που χρειάζεται για την φυσιολογική εξέλιξη;

Τα κλειδιά είναι τα εξής: αποδοχή, επικοινωνία, ενσυναίσθηση.

Συζητήστε για τις προχωρημένες για την ηλικία της προτιμήσεις στο ντύσιμο. Σεβαστείτε ωστόσο τις επιταγές της νεανικής μόδας, λαμβάνοντας υπόψη πως η εμφάνιση παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή της ψυχολογία και στη συμμετοχή της στην παρέα. Μπορεί ένα όμορφο t-shirt να την κάνει να νιώθει αυτοπεποίθηση και δυνατή να αντιμετωπίσει μια δύσκολη μέρα στο σχολείο.

Εκφράστε τις αντιρρήσεις σας για κάποιο ρούχο αν το βρίσκετε προκλητικό ή πιστεύετε πως δεν ταιριάζει με την περίσταση. Φροντίστε όμως κάθε σας παρατήρηση να έχει τη μορφή φιλικής συμβουλής και όχι αυστηρής αποδοκιμασίας ή κριτικής. Θα πρέπει να την βοηθήσετε να ξεχωρίζει πότε μπορεί να φορέσει ένα ρούχο και πότε όχι.

Θεωρείτε αδιανόητο από τόσο μικρή να χρησιμοποιεί καλλυντικά που κρύβουν τη δροσιά και τη φυσική ομορφιά. Βέβαια, η κόρη σας έχει αντίθετη άποψη αφού με το μακιγιάζ μπορεί να τονίζει τα δυνατά της σημεία ώστε να γίνει πιο όμορφη, και από την άλλη, είναι κάτι που κάνουν πολλές φίλες της στο σχολείο αλλά και εσείς η ίδια (εκείνη λοιπόν γιατί όχι;). Εκτός από το μακιγιάζ, είναι πολύ πιθανό να θελήσει να επισκεφθεί μαζί σας το ινστιτούτο που περιποιείστε τα νύχια σας για να κάνει κι εκείνη μανικιούρ ή το κομμωτήριο που χτενίζεστε, για τις πρώτες της ανταύγειες. Ας μην βιάζετε. Εξηγήστε της πως θα έρθει μια μέρα που θα αναζητά όλη αυτή τη φρεσκάδα και την φυσική ομορφιά που έχει τώρα. Μπορεί αν θέλει να την τονίσει με ένα απαλό ρουζ, λίγη μάσκαρα αλλά όχι υπερβολές. Less is more!

Χαρίστε της ένα νεσεσέρ με ένα σαπουνάκι προσώπου, ειδικό για την επιδερμίδα της και μια απλή ενυδατική κρέμα για να αισθανθεί πως έχει τα δικά της προϊόντα περιποίησης.

Αποδεχτείτε ωστόσο τις ανησυχίες για διάφορα θέματα όπως το βάρος, το ύψος της, τα σγουρά και ατίθασα μαλλιά της συζητήστε τι ακριβώς την ενοχλεί στην εμφάνισή της. Αν όσα σας λέει σας φαίνονται υπερβολικά, βοηθήστε τη να συνειδητοποιήσει πόσο αδικεί τον εαυτό της, τονίζοντας παράλληλα την αυτοπεποίθησή της με κομπλιμέντα που εννοείτε (π.χ. "Η επιδερμίδα σου είναι υπέροχη!").

Tip! Όσο δύσκολη και αν είναι η περίοδος αυτή δεν παύει να είναι η πιο όμορφη της ζωής μας. Τότε που καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας, αποκτούμε την προσωπική μας ταυτότητα ολοκληρώνοντας την προσωπικότητα μας, κάνουμε τα πρώτα βήματα ανεξαρτησίας. Βοηθήστε την να καταλάβει πόσο τυχερή είναι και να το ζήσει στο έπακρο!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.