REAL LIFE FAMILY MATTERS

Τι επηρεάζει την προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό;


20 Σεπτεμβρίου 2013

Οι γονείς στεναχωριούνται, τα παιδιά κλαίνε και οι δασκάλες δεν ξέρουν ποιον να ηρεμήσουν πρώτα; Τι φταίει και τα παιδιά δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο σχολείο;

Ασυνέπεια στο πρόγραμμα του παιδικού σταθμού:

Οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν βάση κάποιου προγράμματος, που περιλαμβάνει ένα καλωσόρισμα όταν όλα τα παιδιά έχουν φτάσει το πρωί, μία εισαγωγή σε ποιές δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν εκείνη την μέρα και στο τέλος της μέρας έναν μικρό χαιρετισμό. Εάν πηγαίνετε το παιδί σας αργότερα το πρωί από ότι τα άλλα παιδιά, ή το παίρνετε από τον παιδικό σταθμό αρκετά νωρίτερα ή και αργότερα από τα άλλα παιδιά, θα αισθανθεί εκτός της ομάδας και ίσως αποδιοργανωθεί. Το να αισθάνεται ένα παιδί μέρος της ομάδας/τάξης του, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της ομαλής προσαρμογής του στον παιδικό σταθμό.

Οι ανησυχίες και οι φόβοι του γονέα:

Όσο πιο σίγουρος νιώθει ένας γονιός για το παιδί του, πώς θα μπορέσει να προστατεύσει τον εαυτό του αλλά και να μεταχειριστεί σωστά την ευκαιρία να περάσει καλά με τα άλλα παιδάκια, τόσο πιο άνετα θα νιώσει και το ίδιο παιδί. Αν όμως ο γονέας νιώθει ανασφάλεια, είναι αγχωμένος ή αμφιβάλλει για το αν το παιδί θα καταφέρει να κάτσει, τότε οι φόβοι του θα επιβεβαιωθούν. Δείξτε του εμπιστοσύνη.

Υπερπροστατευτική σχέση γονέα-παιδιού:

Ένα παιδί, λόγω μιας υπερπροστατευτικής σχέσης με τους γονείς του, μπορεί να εμφανίσει μεγάλη ανασφάλεια όταν βρεθεί ξαφνικά χωρίς αυτούς. Μπορεί να αναπτύξει φοβίες, ή να αισθάνεται εξαιρετικά αβοήθητο και ανήμπορο μπροστά σε άλλα παιδιά που είναι δυναμικά και ενεργητικά - με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να δημιουργήσει μία σχέση με αυτά και να αγκιστρώνεται στην παιδαγωγό. Προσπαθήστε να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του μικρού σας. Δεν γίνεται να είστε πάντα δίπλα του.

Πρόσφατες αλλαγές:

Αλλαγές όπως μία μετακόμιση σε άλλη πόλη, γέννηση ενός νέου μωρού στην οικογένεια, απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου (είτε από θάνατο είτε από χωρισμό), είναι παράγοντες που χρωματίζουν με ανασφάλεια τον ψυχικό κόσμο ενός παιδιού. Είναι απαραίτητο οι παιδαγωγοί του παιδικού σταθμού να είναι ενημερωμένοι, έτσι ώστε να δώσουν στο παιδί την κατάλληλη προσοχή μέσα από κατανόηση και συζήτηση για αυτό το θέμα. Το παιδί σας έχει να διαχειριστεί αρκετές αλλαγές την ίδια χρονική στιγμή. Δεν είναι εύκολο για εκείνο. Για το λόγο αυτό προσπαθήστε να του δώσετε το χώρο και το χρόνο που χρειάζεστε. Ακόμα, βοηθήστε να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του. Μόνο έτσι θα καταφέρει να τα αναγνωρίσει και να τα διαχειριστεί. Το συμβολικό παιχνίδι βοηθάει για να καταλάβετε πως νιώθει. Αν η συμπεριφορά του παιδιού σας αλλάξει πολύ γεγονός που δεν το βοηθά να είναι λειτουργικό τότε καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.