REAL LIFE FAMILY MATTERS

Οι φίλοι του εφήβου


3 Δεκεμβρίου 2013

Στην εφηβεία τα παιδιά μπαίνουν στη φάση της ανεξαρτητοποίησης.

Τέλος, οι διδαχές των γονιών. Τα παιδιά απομακρύνονται από την πατρική οικογένεια και αρχίζουν να τα ταυτίζονται περισσότερο με τους συνομήλικους τους. Η διαδικασία αυτή είναι απολύτως φυσιολογική και αναγκαία προκειμένου οι έφηβοί σας να απογαλακτιστούν και να αποκτήσουν έλεγχο στη ζωή τους.

Αρχίζουν λοιπόν να έχουν πρότυπο τους φίλους τους και να μπαίνουν σε μια πιο συνειδητή διαδικασία κοινωνικής σύγκρισης, που τους βοηθά να αξιολογούν τις ικανότητές τους, τη συμπεριφορά τους, χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους κτλ.

Στη εφηβεία λοιπόν τα παιδιά αρχίζουν τη γνωστή πλέον σ’ όλους εσωτερική πάλη. Υπαρξιακά ερωτήματα του τύπου «ποιος είμαι;», «που πάω;», «είναι σωστό; Ή μήπως όχι;», «τι θέλω να γίνω;» Αυτό το στάδιο θα απαιτήσει χρόνο για να μπορέσουν οι έφηβοι να ξεδιαλύνουν τα μηνύματα που λαμβάνουν, να εδραιώσουν την ταυτότητά τους και να αναπτύξουν μια ασφαλή αίσθηση του εαυτού.

Οι φίλοι πάντως είναι απαραίτητοι για να τους δώσουν την ασφάλεια ότι ανήκουν κάπου. Οι φίλοι πλέον συμβουλεύουν, είναι εκείνοι που γνωρίζουν τα πάντα. Μοιράζονται εμπειρίες, όνειρα και φιλοδοξίες.

Οι γονείς αυτό που έχουν να κάνουν…

Πολλοί γονείς φοβούνται γιατί νιώθουν πως χάνουν τον έλεγχο και δεν μπορούν πλέον να προστατέψουν τα παιδιά. Πολλές φορές μάλιστα νιώθουν πως έχουν αποτύχει ως γονείς καθώς τα παιδιά τους απορρίπτουν ή τροποποιούν τις πατρικές αρχές και αξίες προκειμένου να ταυτιστούν τόσο με την παρέα τους όσο και με τα νέα δεδομένα της εποχής. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δείξετε ψυχραιμία. Αξίζει να θυμάστε πως πέρα από την επιρροή των φίλων, ο έφηβος συνεχίζει και επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από την οικογένειά του και μάλιστα σε μακροπρόθεσμο χρόνο.

Περιορίστε την κριτική και αυξήστε την ενσυναίσθηση. Ενθαρρύνετε την έκφραση των συναισθημάτων. Μοιραστείτε αναμνήσεις απ΄τα εφηβικά σας χρόνια. Εξηγήστε τους πως μπορούν να νιώθουν ασφαλή στο σπίτι τους. Κάντε τους ξεκάθαρο πως θα βρίσκεστε δίπλα τους και θα λειτουργήσουν σαν διέξοδος όποτε και αν τους χρειαστούν. Αν για παράδειγμα αισθανθούν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο ή σε μία κατάσταση υψηλής πίεσης με ένα τηλεφώνημα ή ένα γραπτό μήνυμα μπορούν να τους βοηθήσουν να απαλλαγούν από τη δύσκολη κατάσταση.

Τέλος, θα πρέπει να θυμάστε πως όταν τα παιδιά έχουν μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού τους και των αξιών τους, είναι πιο πιθανό να ξέρουν πότε να τραβήξουν κόκκινες γραμμές. Δείχνοντας επομένως αγάπη, αποδοχή και σεβασμό βοηθούν τα παιδιά να εξοπλιστούν με αυτοπεποίθηση για να παίρνουν σωστές αποφάσεις και να απωθούν την πίεση των συνομηλίκων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.