REAL LIFE FAMILY MATTERS

Single γονείς και Χριστούγεννα


18 Δεκεμβρίου 2013

GONEIS.jpg

Οι single οικογένειες είναι λίγο παραπάνω συναισθηματικά φορτισμένες τις μέρες αυτές. 

Ίσως εκείνοι να περνάνε μια χαρά και εμείς να θεωρούμε "παράλογη" ή "υπερβολική" λύπη γι΄αυτούς. Ο λόγος είναι επειδή έχουμε διαφορετική εικόνα στο μυαλό μας για τις μέρες αυτές.

Οι single γονείς δεν είναι μόνοι.  Υπάρχουν φίλοι στη ζωή τους και αρκετοί συγγενείς που μπορούν να περάσουμε μαζί τις μέρες αυτές. Αν παρόλο τις επιλογές τους θέλουν να μείνουν σπίτι τους, μπορούν κάλλιστα να το ευχαριστηθούν και να το διασκεδάσουν.Για παράδειγμα, φτιάξτε ζεστές σοκολάτες, διαβάστε χριστουγεννιάτικες ιστορίες και κοιμηθείτε μαζί την παραμονή. Ξυπνήστε και πάρτε το πρωινό στο κρεβάτι παρακολουθώντας παιδικές σειρές. Ανοίξτε την κουρτίνα να μπαίνει φως και απολαύστε το κάθε λεπτό με το παιδί σας. Στη συνέχεια μαγειρέψτε παρέα και το απόγευμα μπορείτε να επισκεφτείτε τους φίλους σας ή να τους καλέσετε στο σπίτι.

Αν πάλι, υπάρχει το δίλημμα με ποιο γονιό θα είναι φέτος τις γιορτές τότε χειριστείτε το έχοντας στο μυαλό σας το παιδί. 

Η σχέση που επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά είναι η σχέση των γονιών του. Παρατηρώντας τη σχέση αυτή θα μάθουν πώς εκφράζεται ο σεβασμός στη καθημερινή ζωή. Ότι και αν πείτε στα παιδιά σας για το πώς πρέπει να φέρονται, το μήνυμα που θα εισπράξουν και θα ακολουθήσουν είναι ο τρόπος που συμπεριφέρεστε μεταξύ σας.

Για το λόγο αυτό προσπαθήστε να συζητήσετε με το σύντροφό σας ήρεμα. Το ότι δεν τα βρήκατε για τους δικούς σας λόγους είναι άλλο θέμα. Τα παιδιά παρατηρούν πως μιλάτε ο ένας στον άλλο, τον τόνο της φωνής σας, το ύφος σας, τα ανέκφραστα συναισθήματά σας. Το θέμα δεν είναι απλά αν τσακώνεστε ή διαφωνείτε. Είναι ο τρόπος που λύνετε τις διαφορές σας και που επικοινωνείτε μεταξύ σας.

Τα παιδιά συχνά παίρνουν προσωπικά τις εντάσεις αυτές. Νιώθουν ότι εκείνα φταίνε για το χωρισμό σας. Για το λόγο αυτό, προσπαθήστε να αφήσετε στην άκρη τις προσωπικές σας διαφωνίες και μιλήστε με το παιδί σας. Το παιδί θα πρέπει να επιλέξει εκείνο πως θέλει να περάσει τις διακοπές του. Θα πρέπει ο χρόνος να μοιραστεί δικαία και για τους δύο γονείς. Αλλά πάντα με γνώμονα την ηρεμία του παιδιού και την ψυχική του γαλήνη. Μην σας ξεγελά το μέγεθος του παιδιού, μπορεί να είναι μικρογραφία ανθρώπου αλλά δεν παύει να αντιλαμβάνεται και να νιώθει τι γίνεται.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.