REAL LIFE FAMILY MATTERS

Όταν οι γονείς παριστάνουν το ντέτεκτιβ


28 Ιανουαρίου 2014

MCDLOFO_EC043_H.jpg

Πόσες φορές έχετε μπει στη διαδικασία να ψάχνετε τα πράγματα των παιδιών σας, το δωμάτιο του, μήπως βρείτε κάτι που θα σας δώσει απάντηση στους φόβους και τις ανησυχίες σας; Καπνίζει; Είναι ερωτευμένο;

Όταν σε μια οικογένεια τα παιδιά συμπεριφέρονται άσχημα και οι γονείς δεν ξέρουν ποιος είναι ο «ένοχος», έχουν την τάση να ενεργοποιούν τις Σερλοκχολμικές τους ικανότητες για λύσουν το μυστήριο. Δυστυχώς ή ευτυχώ, η μέθοδος αυτή είναι μη αποτελεσματική.

Όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά δημιουργεί μεγαλύτερα. Το βασικότερο απ΄όλα είναι πως θίγεται η εμπιστοσύνη.

Αν βρίσκεται στην κατάσταση αυτή, τότε καλό είναι να συγκεντρωθείτε στο να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας και όχι στο να ξεδιπλώσετε το ταλέντο σας. Τα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι κλείνουν πολύ εύκολα την πόρτα στους γονείς τους όταν νιώσουν απειλή.

Πώς λοιπόν μπορείτε να αποκαταστήσετε τη σχέση σας;

Αρχικά, σταματήστε κάθε είδους κριτική. Στην προσπάθειά σας να συμβουλεύσετε τα παιδιά σας ή να τα κινητοποιήσετε να κάνουν πράγματα, χρησιμοποιείτε την κριτική και τις ταμπέλες. Πώς λοιπόν να σας μιλήσει ο έφηβος όταν σας έχει απέναντί του συνεχώς; Αφού τον βάζετε σε μια κατάσταση να απολογείται για τις πράξεις και τις επιλογές του.

Επίσης, θα πρέπει να νιώσει ασφάλεια και αποδοχή. Όταν καταλάβει πως τον αποδέχεστε με τα ελαττώματα αλλά και προτερήματά του, τότε θα του είναι πιο εύκολο να μιλήσει για αυτά που νιώθει και σκέφτεται.

Τέλος, θα πρέπει να εξοπλιστείτε με υπομονή καθώς είναι μια δύσκολη περίοδος η εφηβεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.