REAL LIFE FAMILY MATTERS

Συμβουλεύοντας την έφηβη


9 Μαρτίου 2014

Όπως έχουμε πει πολλές φορές η εφηβεία είναι αντικειμενικά μια δύσκολη περίοδος στη ζωή του παιδιού σας. Έχει να διαχειριστεί αρκετές αλλαγές στο σώμα του, στην προσωπικότητά του αλλά και στο περιβάλλον του. Ερωτήματα όπως «Ποιος είμαι;» , «Τι θα γίνω;» , «Τι θα έπρεπε να είμαι;» κρύβουν τους φόβους και τις ανησυχίες των εφήβων σας.

Ωστόσο, όσο και αν αρνούνται τη βοήθεια σας και αντιδρούν σε ότι τους λέτε, σας έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ. Πώς μπορείτε λοιπόν να βρεθείτε δίπλα τους «ως σύμβουλοι»;

•Αποδεχτείτε ότι η εφηβεία είναι μια περίοδος κατά την οποία τα παιδιά απομακρύνονται από τους γονείς τους. Οι γονείς δεν πρέπει να αντιδρούν ή να ανησυχούν πως τα παιδιά τους δεν ενδιαφέρονται για εκείνους. Αντιθέτως, θα πρέπει να τους δώσουν το χώρο και το χρόνο που χρειάζονται. Αν λοιπόν κρυφακούτε τα τηλεφωνήματα της κόρης σας, ψάχνετε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα δεν σέβεστε το προσωπικά δεδομένα, τότε στέλνετε το μήνυμα στο παιδί σας πώς δεν το εμπιστεύεστε. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δημιουργήσετε πρόβλημα στη σχέση σας.

•Δείξτε τους σεβασμό. Το να διορθώνετε συχνά τους έφηβους σας και να ασκείτε κριτική το μόνο που καταφέρνετε είναι να πλήττετε τη σχέση σας. Σεβαστείτε τους φόβους, τις ανησυχίες και τις επιλογές τους.

•Εξασφαλίστε ένα κοινωνικό περίγυρο.

•Ενθαρρύνετε τη λήψη ανεξάρτητων αποφάσεων ενώ συνεχίζετε να διαπαιδαγωγείτε συναισθηματικά τα παιδιά σας. Είναι σημαντικό να έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματα τους, να τα αναγνωρίζουν και να τα ονοματίζουν. Μόνο έτσι μπορούν να μάθουν να τα διαχειρίζονται.

Αξίζει να μπείτε στο κόσμο των εφήβων σας και να προσπαθήσετε να τον καταλάβετε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.