REAL LIFE FAMILY MATTERS

Γιαγιά και παππούς: Πώς μπαίνουν όρια στη σχέση αυτή;


22 Απριλίου 2014

Δεν είναι εύκολο γιατί οι ισορροπίες είναι λεπτές.  

Πόσες φορές έχετε ακούσει τις ακόλουθες φράσεις «η γιαγιά μου μ’ αφήνει να φάω σοκολάτα» , «ο παππούς μου έδωσε τα δικά μου λεφτά και θα πάρω παγωτό» ή «η γιαγιά μ’αφήνει να κάνω ότι θέλω, εσύ είσαι κακιά», Τι συμβαίνει τότε;

Aπό την μια η γιαγιά ακυρώνει το ρόλο σας με το να μην σέβεται τα όρια που έχετε θέσει και τις συμπεριφορές που θεωρείτε αποδεκτές για το παιδί σας και από την άλλη η γιαγιά θέλει να "κακομάθει" το εγγόνι της.

Είναι υπέροχο και τα παιδιά το έχουν ανάγκη πού και πού να τους δίνεται η ελευθέρια αυτή. Ωστόσο, αν η γιαγιά και ο παππούς έχουν το ρόλο της «νταντάς» τότε τα πράγματα αλλάζουν. Εκεί θα πρέπει να μπουν κάποια όρια καθώς το παιδί δεν μπορεί να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που τα πάντα είναι επιτρεπτά.

Πώς μπορούν οι γονείς να θέσουν τα όρια τους;

Θα πρέπει να κάνουν μια συζήτηση με τους δικούς τους γονείς. Σαφώς και εκείνοι έχουν μεγαλώσει παιδιά και ξέρουν αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Αλλιώς μεγάλωσαν τα παιδιά τους και αλλιώς μεγαλώνουν τα εγγόνια τους. Θα πρέπει να είστε αυστηροί με τα όρια αλλά και με τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών σας, χωρίς όμως να τους θίγετε ή να ασκείτε αυστηρή κριτική. Το βασικό είναι να διεκδικήσετε την ανατροφή των παιδιών σας από τη θέση του ενήλικα γονέα και όχι από τη θέση του παιδιού που ζητά βοήθεια από τους γονείς του. Όταν δείτε έτσι τον εαυτό σας, τότε έτσι θα σας δουν και εκείνοι.

Τι γίνεται στην περίπτωση που οι γιαγιάδες και οι παππούδες βλέπουν τα παιδιά μόνο το Σαββατοκύριακο;

Εκεί θα πρέπει να δείξετε ψυχραιμία. Το παιδί έχει ανάγκη από το «χάιδεμα» της γιαγιάς και του παππού. Μπορεί όταν γυρνάτε στο σπίτι να δυσκολευτείτε να θέσετε για λίγο τα όριά σας και ίσως σας κακοφανεί όταν το μικρό σας πει «εγώ θα μείνω στη γιαγιά μου» αλλά δεν χρειάζεται να έρθετε σε αντιπαράθεση μαζί του. Ρωτήστε το αν απολαμβάνει την επίσκεψη στο σπίτι της γιαγιάς. Εξηγήστε του πως είναι ωραίο να κάνουμε ότι θέλουμε και πως και εσάς θα σας άρεσε αλλά δυστυχώς δεν είναι πάντα εφικτό. Μπορείτε λοιπόν να συμφωνήσετε πως στο σπίτι της γιαγιάς θα είναι μια ευκαιρία να χαλάτε για λίγο το πρόγραμμά σας και να χαλαρώνετε.

Με τον τρόπο αυτό επιτρέπεται στο παιδί σας να έχει πολύ όμορφες αναμνήσεις ενώ τα Κυριακάτικα τραπέζια στο σπίτι της γιαγιάς θα είναι κάτι που θα αναζήτα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.