REAL LIFE FAMILY MATTERS

Kαλή επιτυχία στα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες!


27 Μαΐου 2014

Και καλή δύναμη στους γονείς!

Η υψηλή αξία που αποδίδεται στην ανώτερη και ανώτατη µόρφωση, καθώς και η αβεβαιότητα για τη µελλοντική επαγγελµατική αποκατάσταση χωρίς ανώτατη εκπαίδευση, είναι δύο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη ψυχική ηρεμία παιδιών και γονιών. Bέβαια στην εποχή που ζούμε "Ποια πτυχία μπορούν να εξασφαλίσουν ένα βέβαιο μέλλον;". Μάλλον κανένα. Κι όμως, γονείς και παιδιά αγωνιούν για κάτι καλύτερο. Προσπαθούν και αγχώνονται για να πετύχουν. "Και αν δεν έχει ένα χαρτί στο χέρι του τι θα κάνει;" Είναι ο μεγαλύτερος φόβος των γονιών.

Επενδύουν λοιπόν σε φροντιστήρια και καθηγητές το μέλλον των εφήβων τους αλλά και όλα εκείνα τα ανεκπλήρωτα όνειρα που έχουν οι ίδιοι. Χρεώνονται και στερούνται για μία ολόκληρη χρόνια. Είναι εκπληκτική η συλλογικότητα και το ομαδικό πνεύμα που δημιουργείται λόγω των Πανελληνίων. Όλη η οικογένεια συσπειρώνεται για ένα στόχο. Την εισαγωγή στην ανώτερη εκπαίδευση.

Τελικά, όλο αυτό το άγχος αξίζει τον κόπο;

Η απάντηση είναι δύσκολη καθώς αγγίζει αρκετούς τομείς. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι θετική, γιατί είναι η πρώτη μάχη που δίνει το παιδί για τη ζωή του. Δοκιμάζει τα όριά του, αγωνίζεται και προσπαθεί για να πετύχει. Από την άλλη,  η αγωνία αυτή δεν αξίζει τον κόπο όταν ξεφεύγει απ΄τα πλαίσια του φυσιολογικού. Παιδιά που στηρίζουν τα πάντα στην επιτυχία και οτιδήποτε εκτός σχεδίου αρκεί για να καταρρεύσουν.

Αυτό ακριβώς πρέπει να έχετε στο μυαλό σας και να βοηθήσετε τα παιδιά. Είναι εξετάσεις που κρίνουν το μέλλον άλλα όχι όλη τους τη ζωή. Και αν το δουν διαφορετικά τότε όλα θα πάνε καλά.

Να είστε ήρεμοι και υποστηρικτικοί. Χωρίς υπερβολές και έντονες αντιδράσεις. Τα παιδιά θα δώσουν το καλύτερο τους εαυτό και αυτό που μετράει. Η προσπάθεια.

Καλή επιτυχία λοιπόν και καλή δύναμη!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.