REAL LIFE FAMILY MATTERS

5+1 Tips για να μεγαλώσετε "καλά" παιδιά


15 Ιουλίου 2014

Υπάρχει τρόπος; 

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν μυστικά ή συνταγές για το πως οι γονείς να μεγαλώσουν καλά παιδιά. Η κάθε οικογένεια είναι μοναδική με τις δικές της αρχές και αξίες. Το θέμα όμως είναι πως υπάρχουν μερικές γενικές συμβουλές που ίσως να βοηθήσουν τους γονείς να δώσουν στα μικρά τους κάποια "καλά" χαρακτηριστικά, τα οποία είναι κοινωνικά αποδεκτά με τον χαρακτηρισμό αυτό.

Ποια είναι αυτά; 

Δώστε αγάπη και προσοχή: Τα μικρά σας δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το καλό απ΄το κακό μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Αν όμως δημιουργήσετε έναν δυνατό δεσμό με το μωρό σας από την αρχή, θα είναι πιο εύκολο να του μάθετε την έννοια όταν έρθει η ώρα. Αν συντονιστείτε με το μωρό σας και ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του από νωρίς, θα είναι πιο πρόθυμο να σας ακούει και να το καθοδηγείτε καθώς θα μεγαλώνει. Μην ξεχνάτε πώς τα μικρά στην προσχολική ηλικία επικοινωνούν άψογα σε συναισθηματικό επίπεδο. Κατανοεί πότε οι άλλοι γύρω του νοιάζονται και ενδιαφέρονται γι΄εκείνο. Έτσι,  μαθαίνει με τη σειρά του να το κάνει κι εκείνο για τους άλλους. 

Σεβασμός: Ακριβώς, απ΄την αγάπη και την προσοχή μαθαίνετε και ο σεβασμός. Ο σεβασμός είναι μια έννοια που είναι σημαντικό να γίνει κατανοητή απ΄τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Οι ίδιοι οι γονείς δείχνουν το σεβασμό με το να ενδιαφέρονται και να νοιάζονται πραγματικά για τις ανάγκες των παιδιών τους. Απ΄την άλλη πάλι, οφείλουν να διδάξουν στα παιδιά τους πως είναι να σέβονται τους μεγαλύτερους, τον προσωπικό χρόνο και χώρο του καθενός, τις αξίες, τις απόψεις και την προσωπικότητα των άλλων. Όλα ξεκινούν από μικρά πραγματάκια κάθε φορά μέσα στην καθημερινότητα. Απ΄το να δείξουν στα παιδιά τους πως είναι να σέβονται τον εαυτό τους πρώτα απ΄όλα και τα μέλη της οικογενείας τους.
Ενσυναίσθηση: Ο σεβασμός θα βοηθήσει να αποκτήσουν στη συνέχεια και ενσυναίσθηση. Μία δεξιοτήτα εξίσου σημαντική. Το να μπαίνει κανείς στα παπούτσια του άλλου δεν είναι εύκολο αλλά όταν τo καταφέρνει τότε συνειδητοποιεί την αξία και τη σημασία που έχει η δεξιότητα αυτή για τη σχέση.
Πειθαρχία: Στη ζωή τίποτα δεν χαρίζεται χωρίς προσπάθεια. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται υπομονή, επιμονή και πειθαρχία. Δεξιότητες που καλό είναι να μάθουν τα παιδιά σας από μικρά καθώς θα τους φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στη μετέπειτα ζωή τους.
Ποιοτικός χρόνος: Αν υπάρχει κάποιο μυστικό στη σωστή ανατροφή των παιδιών τότε αυτό είναι ο ποιοτικός χρόνος μεταξύ του παιδιού και του γονέα. Θα πρέπει να διασφαλίσετε στην καθημερινότητά σας χρόνο για παιχνίδι, επικοινωνία και διασκέδαση. Είναι οι πολύτιμες στιγμές εκείνες που βοηθούν στο δέσιμο της σχέσης. Σαφώς, οι ώρες αυτές δεν είναι οι κατάλληλες για παράπονα, κήρυγμα ή κριτική. Το ζητούμενο είναι να έρθετε πιο κοντά με τα παιδιά και να μάθετε πράγματα για εκείνα. Το ίδιο κάνουν και τα παιδιά σας. Τους εξασφαλίζετε ουσιαστικά τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους γονείς τους.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.