REAL LIFE FAMILY MATTERS

Κάθε αρχή και δύσκολη...


1 Οκτωβρίου 2014

First-day-of-school-20121.jpg

Αλλάζουμε, μεγαλώνουμε και προσαρμοζόμαστε...πόσο εύκολη είναι τελικά η προσαρμογή σε μια νέα αρχή;

Λίγο πριν μπει ο Οκτώβριος  ας σκεφτούμε πως μας βρήκαν οι αλλαγές που κάναμε με την επιστροφή μας από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Πολλοί γονείς και παιδιά, βίωσαν για πρώτη φορά την ένταξη στο σχολείο ή την αλλαγή σχολικής βαθμίδας ή σχολικού πλαισίου. Το κάθε παιδί αλλά και ο κάθε γονέας αντιδρά διαφορετικά σε αυτές τις αλλαγές, ανάλογα πάντα με τη προσωπικότητα και τα βιώματα του. Μέσα από τις αλλαγές τα παιδιά μαθαίνουν και ωριμάζουν. Οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά καθώς ξεκινάνε ένα καινούργιο στάδιο.

Τι μπορείτε να κάνετε όμως ως γονείς για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να προσαρμοστούν σε μια τέτοια αλλαγή;

  • Πρώτα από όλα προσπαθήστε να υποδεχθείτε θετικά, με σιγουριά και ενθουσιασμό την καινούργια αρχή. Οι γονείς είναι η ασφάλεια των παιδιών., το στήριγμά τους και το σημείο αναφοράς τους. Εάν τα παιδιά νιώσουν ότι οι γονείς τους δυσκολεύονται να ανταποκριθούν, ότι αγωνιούν ή ότι στεναχωριούνται, τότε ίσως θα δυσκολευτούν να νιώσουν και εκείνα ανασφάλεια.
  • Πριν από κάθε μεγάλη αλλαγή θα πρέπει να έχετε προετοιμάσει το παιδί για το τι να περιμένει.
  • Δεν θα πρέπει την ίδια περίοδο να αλλάξετε τη ρουτίνα και τις συνήθειες του παιδιού, οι πολλές αλλαγές δεν βοηθάνε τα παιδιά.
  • Εμπιστευτείτε τους ανθρώπους που είναι με το παιδί σας και ακούσετε τους για το τι πρέπει να κάνετε ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται την ανασφάλεια που μπορεί να νιώθουν οι γονείς και πολλές φορές επιλέγουν να γίνουν χειριστικά. Πολλές φορές ο γονέας δείχνει να έχει μεγαλύτερη δυσκολία στο να αποχωριστεί το παιδί του. Αυτό το μεταφέρει και στα παιδιά τα οποία δεν μπορούν να επεξεργαστούν τις πληροφορίες με τον ίδιο τρόπο.
  • Οι καθημερινές ρουτίνες του παιδιού είναι πολύ σημαντικές και δεν θα πρέπει να αλλάξουν, ειδικά την περίοδο της προσαρμογής. Προσφέρουν στο παιδί σταθερότητα και ασφάλεια.
  • Μην υπερφορτώνετε το παιδί σας με πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες μέχρι να μπορέσει να προσαρμοστεί. Το παιδί χρειάζεται ξεκούραση και ηρεμία γιατί η ένταση που μπορεί να νιώθει μπορεί να το κουράζει.
  • Μην κάνετε τη δυσκολία του παιδιού να προσαρμοστεί ολόκληρο θέμα μέσα στην οικογένεια. Αυτό μπορεί να διογκώσει την κατάσταση.
  • Βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει φίλους. Επικοινωνήστε με άλλους γονείς και κανονίστε να βρεθείτε εκτός σχολείου. Είναι καλό να διαλέγετε κάθε φορά ένα παιδί. Οι δυαδικές σχέσεις είναι πιο εύκολες.
  • Συζητάτε με το παιδί σας για την καθημερινότητά του χωρίς όμως να του κάνετε ανάκριση. Μοιραστείτε μαζί του και τις δικές σας καθημερινές εμπειρίες.
  • Αποχαιρετήστε το παιδί σας με σταθερότητα και σιγουριά κάθε πρωί. Είναι σημαντικό να μην δει ότι και εσείς μπορεί να ζορίζεστε και να στεναχωριέστε.
  • Μην κατηγορείτε το παιδί σας εάν κλαίει. Δείξτε κατανόηση στα συναισθήματά του αλλά συγχρόνως μείνετε σταθερή σε αυτό που πρέπει να κάνει.

Πάνω από όλα...δείξτε υπομονή και κατανόηση!

Ευχαριστούμε την Μάγια Αλιβιζάτου, Ph.D Παιδοψυχολόγος, My Playce Αδριανείου 44, Ν. Ψυχικό 210-6727630www.myplayce.gr