REAL LIFE FAMILY MATTERS

«Είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά όλοι ίσοι»


10 Οκτωβρίου 2014

Ζούμε πλέον σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία που όμως δεν έχει εναρμονιστεί και βρει τις ισορροπίες της. Οι διαχωριστικές και πολλές φορές ρατσιστικές συμπεριφορές εμφανίζονται παντού γύρω μας, όπως και γύρω από τα παιδιά μας. Επιπλέον, κι ας είναι δύσκολο να το παραδεχτούμε, πολλές φορές ο καθένας μας έχει κάνει διακρίσεις, έστω και στιγμιαία.

Όπως όλοι μαθαίνουμε και κατανοούμε καλύτερα, το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά μας. Από τη φύση τους, δεν έχουν καμία διάθεση και τάση να κάνουν διακρίσεις. Οι επιρροές που λαμβάνουν από το περιβάλλον, είναι εκείνες που δημιουργούν τις στάσεις τους και ορίζουν τη συμπεριφορά τους. Το πιο σημαντικό στοιχείο για να σέβονται τα παιδιά μας τη διαφορετικότητα, είναι εμείς οι ίδιοι να τη σεβόμαστε. Καμία κουβέντα, όσο σωστά ειπωμένη κι αν είναι, δεν έχει νόημα, αν η καθημερινή συμπεριφορά μας, ακόμα και το βλέμμα μας πάνω στους άλλους, είναι γεμάτα διάκριση.

Σημαντικό κομμάτι της διαφορετικότητας είναι ο φόβος για το άγνωστο, για κάτι που δεν είναι σας εμάς.  Αν οι γονείς έχουν αναγνωρίσει τη μοναδικότητα του να είμαστε διαφορετικοί, η ίδια η στάση τους αρκεί για να επηρεάσουν τα παιδιά τους. Χωρίς λόγια. Έτσι, η πραγματικότητα των παιδιών είναι από την αρχή πολύχρωμη και πολυεθνική και ήδη δε χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις.

Επιπλέον, αν το παιδί γεννηθεί μέσα σε ένα ανοιχτό και ασφαλές περιβάλλον, θα μπορεί στο μέλλον να αντιμετωπίσει διαφορετικά τις διακρίσεις και τις ρατσιστικές συμπεριφορές από τους άλλους. Γιατί ο σεβασμός για κάθε άνθρωπο και την ατομικότητα του, θα είναι αφομοιωμένα στην προσωπικότητά του. Έτσι, δε θα μένει αμέτοχο μπροστά σε μια προσβολή, αλλά ενεργητικά θα υπερασπίζεται και θα αντιτίθεται σε αυτό.

Δεν υπάρχουν tips και συνταγές για να μάθει το παιδί μας να σέβεται. Σίγουρα θα πρέπει να συζητούμε μαζί του για κάθε καινούρια του εμπειρία και αλληλεπίδραση σε άγνωστα περιβάλλοντα, αλλά ο σεβασμός καλλιεργείται καθημερινά, από την πρώτη στιγμή που έρχεται το παιδί στη ζωή.  Αναπόφευκτα, γίνεται αναγωγή στην αίσθηση σεβασμού των γονιών για τους άλλους, αλλά και για τη μοναδικότητα και αξία του εαυτού τους. Καθώς όταν περισσότερο σέβομαι και αποδέχομαι τον εαυτό μου, τόσο λιγότερο  με τρομάζει η ύπαρξη κάποιου διαφορετικού.

Ευχαριστούμε πολύ την Καλλιόπη Σαρρή, Ψυχολόγος, Ειδικευμένη στη Συμβουλευτική και Παιδαγωγική Ψυχολογία, [email protected], 210-7249820.