REAL LIFE FAMILY MATTERS

"Best friends for ever"


26 Νοεμβρίου 2014

Οι φίλοι στην εφηβεία παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός έφηβου. Το θέμα όμως είναι κατά πόσο ένας έφηβος μπορεί να διαλέξει τους φίλους τους με σωστά κριτήρια; Oι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σας ώστε να επενδύσουν συναισθηματικά σε υγιή σχέσεις.

  • Πώς μπορεί να γίνει συμπαθής στους συνομηλίκους του; Σκεφτείτε για λίγο τον εαυτό σας. Ποιοι άνθρωποι σας ελκύουν αλλά και ποια εικόνα προβάλλετε προς τα έξω;  Ο Αμερικανός συγγραφέας Ντέιλ Κάρνεγκι σε ένα αρκετά παλιό βιβλίο του συμβουλεύει για το τι πρέπει να κάνει κανείς για να έχει φίλους. Ουσιαστικά, αναφέρει 3 τρόπους:

1.Να ακούει τους άλλους. 2.Να τους μιλάει για πράγματα που τους ενδιαφέρουν. 3.Να κάνει τους άλλους να νιώθουν ότι έχουν αξία για εκείνον.

  • Ο Γάλλος φιλόσοφος Μονταίν στα περίφημα Δοκίμιά του μιλά για την αληθινή φιλία. «Όταν πρωτοσυναντηθήκαμε σε μια δημόσια γιορτή της πόλης νιώσαμε τόσο κοντά ο ένας με τον άλλο τόσο ζεστά και οικεία που τίποτα δεν μας φαινόταν πιο οικείο από τη σχέση που είχαμε ο ένας προς τον άλλο». Η οικειότητα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της φιλίας.
  • Λέγεται πως ο κάθε άνθρωπος αναζητά τον όμοιό του και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Τα κοινά ενδιαφέροντα, οι απόψεις, τα όνειρα είναι μερικοί απ΄τους λόγους που επιλέγει κάποιος τους φίλους του.
  • Οι φίλοι φαίνονται στα εύκολα και στα δύσκολα. Είναι εκεί κάθε στιγμή που τους έχεις ανάγκες.

Έχοντας αυτά στο μυαλό σας και μιλώντας για τις δικές σας εμπειρίες μπορείτε να βοηθήσετε τους εφήβους σας να ξεχωρίσουν τους πραγματικούς φίλους και να επενδύσουν στη φιλία.