REAL LIFE FAMILY MATTERS

Άγιος Βασίλης έρχεται...


10 Δεκεμβρίου 2014

Κάθε χρόνο, μαζί με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τα παιδιά όλου του κόσμου περιμένουν με ανυπομονησία να καταφθάσει σπίτι τους, μέσα απ' την καμινάδα ή με οποιονδήποτε τρόπο, ο αγαπητός σε όλους μας ασπρομάλλης γέροντας με την κόκκινη φορεσιά και τον σάκο γεμάτο δώρα.

Γεμάτος καλοσύνη, αγάπη και ένα μεγάλο χαμόγελο, ο Άγιος Βασίλης, καταφθάνει επάνω σε ένα έλκηθρο που το σέρνουν 8 ζωηρά ελάφια ή τάρανδοι, κάνοντας τον γύρο του κόσμου σε μια νύχτα, για να αφήσει τα δώρα που του ζητήθηκαν κάτω από κάθε χριστουγεννιάτικο δέντρο, αποτελώντας παγκοσμίως την πιο γλυκιά και αγαπημένη φυσιογνωμία των παιδιών.

Ο Άγιος Βασίλης για εμάς τους Έλληνες ή Santa Claus για τους Αμερικάνους, Father Christmas για τους Άγγλους, Bobbo Natale για τους Ιταλούς και Pere Noel για τους Γάλλους, κατοικεί στον Βόρειο πόλο, έχοντας ένα πολύ οργανωμένο εργαστήρι παιχνιδιών και δώρων, που με την βοήθεια πολλών καλικαντζάρων τα ετοιμάζει για χάρη των παιδιών που του έχουν στείλει γράμμα με το τί θέλουν ή έχει ακούσει κάποια επιθυμία τους.

Η ιστορία του Άγιου Βασίλη αποτελεί τον πιο γλυκό μύθο στο μυαλό των παιδιών και έχει μεγάλη σημασία για την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Είναι ένα πρόσωπο που αντιπροσωπεύει την ασφάλεια, την ζεστασιά, την φροντίδα, την δοτικότητα, την αγάπη και την ελπίδα.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να πιστεύουν σε σύμβολα, μύθους και τελετουργίες. Αυτά που διακινούνται στην ψυχή και στο μυαλό ενός παιδιού μέσω ενός παραμυθιού ή ενός μύθου όπως ο Άγιος Βασίλης είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξή τους. Μέσω αυτών καλλιεργούνται στο παιδί όλα τα θετικά συναισθήματα, η έννοια της ισότητας απέναντι στο δικαίωμα να είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά και της προσφοράς. Για τον λόγο αυτό η συντήρηση του συγκεκριμένου μύθου,είναι σημαντική και θα πρέπει η απομυθοποίηση να έρχεται σταδιακά και όχι άγαρμπα όταν μεγαλώνοντας θα έρθει η στιγμή, γιατί στα μάτια των παιδιών γκρεμίζεται ένας μαγικός κόσμος που πιστεύουν και παίρνουν πολύ χαρά.

Τον Άγιο Βασίλη μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε υπέρ των παιδιών με πολλούς τρόπους. Μέσω  αυτού μαθαίνουμε στο παιδί πως η σημαντικότερη αξία είναι να τον αγαπάει ο Άγιος Βασίλης και όχι η αξία του δώρου. Επίσης κάνουμε την προσμονή του δημιουργική και ευχάριστη. Μπορούμε για παράδειγμα να βάλουμε την παραμονή πριν κοιμηθεί στο τζάκι ή κάτω απ´το δέντρο μας μια κουπίτσα γάλα και λίγα μπισκότα έτσι ώστε να τον ευχαριστήσουμε για το δώρο που μας έφερε με έναν τρόπο και να τον φροντίσουμε και μεις, φεύγοντας έτσι για το επόμενο σπίτι πιο δυνατός...Φροντίζουμε να μη ζητάει μόνο για τον εαυτό του δώρα το παιδί μας και πράγματα αλλά και για το αδερφάκι του, ή κάποιον φίλο του κοντινό ή κάποιο παιδάκι που έχει μια ανάγκη ,ώστε να του καλλιεργήσουμε την προσφορά και την αλληλεγγύη.

Ας προετοιμάσουμε το σπίτι μας λοιπόν για τον ερχομό του Άγιου Βασίλη, ας το στολίσουμε, ας βάλουμε στην άκρη τα αρνητικά μας συναισθήματα και ας γίνουμε για λίγο παιδιά με τα παιδιά μας, αναμένοντας τον πιο γλυκό παππούλη του πλανήτη...Έτσι ο Άγιος Βασίλης θα ζει για πάντα για να μας δίνει αγάπη και τα παιδιά μας θα γεμίζουν με γέλια και ευτυχία.

Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.