REAL LIFE FAMILY MATTERS

Αυξήστε την ανάπτυξη των παιδιών σας


15 Δεκεμβρίου 2014

Μπορεί να είναι δύσκολο οι τροφές να ψηλώσουν το παιδί σας, περισσότερο από  ό, τι έχει γενετικά σχεδιαστεί. Αλλά προσφέροντας στα παιδιά τη σωστή ισορροπία των θρεπτικών ουσιών - συμπεριλαμβανομένων των συνολικών θερμίδων, υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπών, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων- θα μεγιστοποιήσετε τις δυνατότητες ανάπτυξής τους. Αντίθετα, η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση - ή ακόμα και καχεκτική ανάπτυξη. Τι πρέπει λοιπόν να δίνετε στα παιδιά σας να τρώνε, ώστε να αναπτυχθούν με τον σωστό τρόπο;  

Καταρχήν, πρέπει να γνωρίζετε, ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πολύ λίγη πρωτεΐνη, δεν μπορούν να αναπτυχθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Το Ινστιτούτο Ιατρικής υποστηρίζει ό,τι τα παιδιά ηλικίας 1 έως 3 πρέπει να  καταναλώνουν 13 γραμμάρια πρωτεΐνης καθημερινά, τα παιδιά ηλικίας 4 έως 8 τουλάχιστον 19 γραμμάρια και τα παιδιά ηλικίας 9 έως 13 34 γραμμάρια καθημερινά. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι το άπαχο κρέας, το ψάρι, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Επίσης, είναι σημαντικό να τους παρέχετε όλα τα είδη τροφίμων, όχι μόνο πρωτεΐνη, αλλά σε συνδυασμό με σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης και υγιή λίπη.

Εκτός, όμως από την κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, τα παιδιά πρέπει να παίρνουν και τις απαραίτητες θερμίδες, για τη σωστή ανάπτυξη τους. Οι Διαιτητικές Οδηγίες το 2010 εκτιμούν ότι τα παιδιά ηλικίας 2-3 έχουν ανάγκη 1.000 έως 1.400 θερμίδες καθημερινά, για όσα είναι ηλικίας 4-8 απαιτούνται 1.200 έως 2.000 θερμίδες και τα παιδιά από 9 έως 14 ετών χρειάζονται περίπου 1.400 σε 2.600 θερμίδες ημερησίως. Τα πιο δραστήρια έχουν ανάγκη από περισσότερες θερμίδες, ώστε να μεγιστοποιηθεί  η  ανάπτυξη τους, και επίσης τα αγόρια γενικά, πρέπει να παίρνουν περισσότερες θερμίδες από ό, τι τα κορίτσια.

Επιπλέον, μην ξεχνάτε και τις βιταμίνες. Επαρκείς ποσότητες βιταμινών και μετάλλων σε καθημερινή βάση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μεγιστοποίηση του ρυθμού της ανάπτυξης. Αν και όλα τα μικροθρεπτικά στοιχεία είναι σημαντικά για τα παιδιά, οι βασικές θρεπτικές ουσίες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, περιλαμβάνουν τον σίδηρο, τον ψευδάργυρο και τη βιταμίνη Α. Ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος είναι σε αφθονία στο άπαχο κόκκινο κρέας, στα θαλασσινά, στο  κοτόπουλο, στα όσπρια, καθώς και στα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. Η βιταμίνη Α βρίσκεται στις γλυκοπατάτες, στα καρότα, στις ντομάτες, σπανάκι, κολοκύθα, πιπεριές, στο πεπόνι και στο μάνγκο.

Ένα άλλο σημαντικό τρόφιμο για τα παιδιά σας και όχι μόνο, είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία μπορεί τα βοηθήσουν να αποκτήσουν το μέγιστο ύψος που έχει γενετικά σχεδιαστεί. Μια μελέτη του 2006 διαπίστωσε ό,τι η κατανάλωση του αγελαδινού γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, συνδέεται με υψηλότερη ινσουλίνη αυξητικού παράγοντα, στα παιδιά, και με αυξημένο μήκος των οστών στα αγόρια. Σύμφωνα με τις Διαιτητικές Οδηγίες του 2010, τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται 2 έως 3 φλιτζάνια γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά καθημερινά, ανάλογα με την ηλικία τους και την προτεινόμενη συνολική πρόσληψη θερμίδων.