REAL LIFE FAMILY MATTERS

7+1 πράγματα που πρέπει να αποφύγετε στο μεγάλωμα των παιδιών


11 Δεκεμβρίου 2014

Πολλοί γονείς άθελά τους συμπεριφέρονται με τρόπο που δημιουργούν πρόβλημα στην προσωπικότητά των παιδιών τους. Σαμποτάρουν την ψυχική τους υγεία και δυσκολεύουμε το μεγάλωμά τους. 

Ποια είναι αυτά;

1. Όταν ακυρώνετε, αγνοείτε ή υποτιμάτε τα συναισθήματά τους: Μπορεί να σας φαίνονται παιδαριώδη αλλά δεν παύει να είναι αληθινά και να τα βιώνουν.

2. Οι κανόνες που δεν έχουν βάση: Πόσες φορές υποδεικνύετε στο παιδί σας να κάνει πράγματα χωρίς λόγο; Ή πάλι του απαγορεύεται με την εξήγηση «Έτσι», «Γιατί το είπα εγώ» κτλ.

3. Το παιδί ως φιλαράκι: Είναι άλλο να έχετε μια σχέση που το παιδί σας εμπιστεύεται και νιώθει αποδοχή και ασφάλεια να μοιραστεί σκέψεις, όνειρα, προβληματισμούς κτλ και άλλο να του μεταφέρετε τα δικά σας προβλήματα.

4. Να χρησιμοποιείτε το παιδί για να τραβήξετε την προσοχή του συντρόφου σας ή να τον εκδικηθείτε. Αν έχετε πρόβλημα στη σχέση σας, σίγουρα δεν φταίει εκείνο. Δεν πληγώνετε το σύντροφό σας αλλά το παιδί σας.

5. Όταν τιμωρείτε τα παιδιά σας τη στιγμή που διεκδικούν τις ανάγκες και τα θέλω τους, είναι σαν να τους κόβετε τα φτερά.

6. Μεγαλώνετε το παιδί σας σαν προέκταση δική σας. Ότι ανεκπλήρωτα όνειρα και επιθυμίες έχετε, προσπαθείτε με κάθε τρόπο να τους τα επιβάλετε. Θα πρέπει να τελειώσει ότι εσείς έχετε αφήσει στη μέση.

7. Επεμβαίνετε στη ζωή του παιδιού. Ανακατεύεστε στις φιλίες του, κάνετε πράγματα για εκείνο χωρίς να σας το έχει ζητήσει.

8. Υπερπροστασία. Όταν μεγαλώνετε τα παιδιά μέσα σε γυάλα, από φόβο μην πάθουν τίποτα τότε απλά δεν τα εκπαιδεύετε σωστά για να επιβιώσουν.