REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πώς να μην μεγαλώσετε αχάριστα παιδιά;


9 Ιανουαρίου 2015

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να αναγνωρίζουν και να εκτιμούν τα όσα έχουν. Πώς όμως μπορούν οι γονείς να τα βοηθήσουν ώστε να μάθουν την τέχνη της εκτίμησης;

Πολλοί γονείς επιθυμούν να μάθουν τα παιδιά τους να εκτιμούν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους άλλους. Το κλειδί βρίσκεται στον έπαινο. Ένα παιδί που έχει μεγαλώσει σ΄ένα περιβάλλον όπου ο έπαινος είναι τρόπος ζωής τότε μαθαίνει να το δέχεται με αξιοπρέπεια και ευγνωμοσύνη και όχι με αμηχανία, άρνηση ή έπαρση.

Όταν οι γονείς εκτιμούν και επαινούν τα παιδιά τους σωστά, τους διδάσκουν να εκτιμούν και να χαίρονται τον κόσμο γύρω τους. Ένα παιδί που μαθαίνει τη σημασία του να λέει κανείς μπράβο όταν κάνει μια καλή πράξη ή όταν καταβάλλει προσπάθεια για ένα έργο τότε είναι πολύ πιθανόν να το υιοθετήσει στη ζωή του.

Επίσης, είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να βλέπουν τα θετικά στοιχεία στη ζωή τους και να μπορούν να εκτιμούν όσα τους φέρνει η κάθε μέρα. Με τον τρόπο αυτό, μεγαλώνοντας θα είναι διπλά κερδισμένοι, από την μια θα έχουν όμορφες παιδικές αναμνήσεις και από την άλλη θα έχουν μάθει να βλέπουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

Να θυμάστε πως σημασία έχει να γίνεται σωστά η επιβράβευση. Το να λέτε συνεχώς μπράβο χωρίς να του δίνεται την ανάλογη σημασία που πρέπει, τότε δεν έχει νόημα. O έπαινος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της αγάπης και της προσοχής. Θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς, αν το παιδί τους επιζητεί συνεχώς επαίνους και μπράβο,μπορεί τότε να αναζητά την επιβεβαίωση ότι το αγαπάτε και το αποδέχεστε.