REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα ζωηρά παιδιά;


24 Ιανουαρίου 2015

Τι σημαίνει η λέξη «αταξία» ή ο χαρακτηρισμός είσαι «άτακτο παιδί»; Γιατί η λέξη αυτή δεν χαρακτηρίζει έναν ενήλικα αλλά μονοπωλεί στη «γονεϊκή διάλεκτο»; Θα λέγατε ποτέ «οι υπάλληλοι μου ατακτούν» ή «οι καλεσμένοι μου ήταν άτακτοι στο χθεσινό δείπνο»; Έχετε αναλογιστεί πόσα προβλήματα δημιουργεί η λέξη αταξία στις οικογένειες; Γιατί όμως να δημιουργεί προβλήματα αφού έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές με το χαρακτηρισμό είσαι άτακτο παιδί; Για να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά αρκεί να δει κάποιος τη σημασία της λέξης.

Αταξία λοιπόν σημαίνει ότι το παιδί κάνει κάτι που έχει αρνητική συνέπεια για το γονέα. Αντιθέτως, όταν ένα παιδί επιδίδεται σε συμπεριφορά που δεν επιφέρει αρνητικές συνέπειες στο γονέα, τότε το παιδί θεωρείται ότι συμπεριφέρεται σωστά. Στην πραγματικότητα, όμως, τα παιδιά δεν ατακτούν. Η οικογενειακή ζωή θα ήταν πιο απλή και πιο ευχάριστη για τα παιδιά, αν οι γονείς αποδέχονταν δυο βασικές αρχές. Πρώτον, οι ενήλικες έχουν βασικές ανάγκες και προσπαθούν να τις ικανοποιήσουν κάνοντας πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση, για παράδειγμα αγωνίζονται καθημερινά να αποκτήσουν υλικά αγαθά και να κερδίσουν το ενδιαφέρον και την αγάπη των άλλων. Δεύτερον, τα παιδιά δεν κάνουν αταξίες, αλλά οι συμπεριφορές τους είναι απλές πράξεις προκειμένου να ικανοποιήσουν και εκείνα τις ανάγκες τους.

Σαφώς, οι συμπεριφορές των παιδιών δεν είναι πάντα αρεστές και αποδεκτές από τους γονείς και είναι απόλυτα λογικό καθώς οι συμπεριφορές των παιδιών πολλές φορές εμποδίζουν τις ανάγκες των γονιών τους. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν φασαρία, να σας καθυστερούν όταν βιάζεστε, να κάνουν ζημιές, να διακόπτουν τις συζητήσεις σας με το επίμονο Μαμά!. Δείτε όμως τις συμπεριφορές αυτές από μια διαφορετική οπτική. Είναι συμπεριφορές στις οποίες τα παιδιά επιδίδονται για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, αν τώρα εμποδίζουν τις δικές σας ανάγκες δεν σημαίνει ότι ατακτούν απλά ότι πρόκειται για μια σύγκρουση αναγκών. Δεν σημαίνει ότι τα παιδιά το κάνουν για να σας εκνευρίσουν ή να σας εκδικηθούν για κάτι. Θα πρέπει να δείτε το παιδί σας ως ένα άτομο που κάνει κάτι προς την σωστή κατεύθυνση για την ικανοποίηση των αναγκών του, δεν μπορείτε αυτό που κάνει να το ονομάσετε αταξία.