REAL LIFE FAMILY MATTERS

Tips για το τέλειο οικογενειακό γεύμα


1 Φεβρουαρίου 2015

Δυστυχώς, στη σημερινή εποχή σπάνια τρώει όλη η οικογένεια μαζί. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι γευματίζουμε στη δουλειά, ή τρώμε κάτι στα γρήγορα και η πλειοψηφία των οικογενειών αναφέρουν, ότι τρώνε ένα μόνο γεύμα μαζί λιγότερο από πέντε ημέρες την εβδομάδα. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά που δεν τρώνε με τους γονείς τους, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, έχουν 40 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα, σε σύγκριση με εκείνα που γευματίζουν πιο συχνά με την οικογένεια τους. Επιπλέον, όσα παιδιά τρώνε με τους γονείς, έχουν λιγότερα προβλήματα με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, και παρουσιάζουν καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση.

Οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν χρόνο για να μαγειρέψουν, πολλοί δεν γνωρίζουν καν πώς, και η ιδέα ότι κάποιος θα πρέπει να δαπανήσει επιπλέον χρήματα και χρόνο αγοράζοντας τα προϊόντα από το σούπερ μάρκετ και όχι αρπάζοντας ένα κομμάτι πίτσα, μπορεί να φαίνεται ανέφικτη, περιττή, και ελαφρώς επιτηδευμένη. Είναι κατανοητό να θέλετε να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, όμως, οι επιπτώσεις μετά θα είναι πολύ αρνητικές, κυρίως για τα παιδιά. Ευτυχώς όμως, με τη σωστή οργάνωση, τα οικογενειακά γεύματα φαίνονται πολύ εύκολη υπόθεση, ακόμα και για τους πολυάσχολους γονείς. Δείτε απλά τι πρέπει να κάνετε.

Θέστε έναν στόχο, ώστε να τρώτε μαζί κάποιες μέρες την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να πάτε κατευθείαν στα δύσκολα και να γευματίζετε κάθε μέρα μαζί, δύο φορές την εβδομάδα, είναι μια καλή αρχή. Φροντίστε να κάνετε απλά φαγητά, που δεν χρειάζονται ώρες για να προετοιμαστούν. Μια καλή στρατηγική είναι να μαγειρέψετε μια μεγάλη μερίδα από ένα φαγητό, ώστε να το καταναλώσετε δύο μέρες συνεχόμενα ή να το αποθηκεύσετε στη κατάψυξη, για όποτε δεν έχετε χρόνο. Υπάρχουν επίσης, πολλές συνταγές που έχουν χρόνο προετοιμασίας λιγότερο από 15 λεπτά, αρκεί να τις ψάξετε στο διαδίκτυο.

Δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Καλέστε όλη την οικογένεια στην κουζίνα. Τα περισσότερα παιδιά θέλουν πολύ να βοηθήσουν και θα πρέπει να ενθαρρύνονται να το πράξουν. Ακόμα και τα μικρά μπορούν να ασχοληθούν, με το να πασπαλίζουν με καρυκεύματα το φαγητό, να το ανακατεύουν, ή να ξεπλένουν τα λαχανικά. Εάν, έχετε παιδιά πάνω από δέκα ετών, μπορούν να συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού και να στρώσουν το τραπέζι, που θα δειπνήσει η οικογένεια. Επιπλέον, πολλοί έφηβοι μπορεί να δουν τη μαγειρική ως ένα μέσο έκφρασης, απολαμβάνοντας την ιδέα, να σχεδιάσουν το μενού, και να μαγειρέψουν για τα υπόλοιπα μέλη.

Κάντε το οικογενειακό γεύμα απολαυστικό. Αφήστε τις σοβαρές συζητήσεις για μια άλλη φορά. Αντ αυτού μπορείτε να βάλετε χαλαρωτική μουσική κ;ι λουλούδια πάνω στο τραπέζι, ώστε να δημιουργήσετε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Αυτή είναι η στιγμή για να ακούσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο και να μοιραστείτε τις ιστορίες της ημέρας. Όσοι έχετε μικρά παιδιά, σκεφτείτε μερικές ιδέες για συζήτηση, που θα τους τραβήξουν το ενδιαφέρον. Μερικές φορές, ένα απλό «Τι έκανες σήμερα;» θα οδηγήσει σε διασκεδαστικές απαντήσεις. Επιπλέον, ζητώντας από τα παιδιά να περιγράψουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια, ή κινούμενα σχέδια, θα προκαλέσει το ενδιαφέρον τους και θα σας απαντήσουν με χαρά. Επίσης, μπορείτε να τους δείξετε διάφορες παλιές οικογενειακές φωτογραφίες και να πείτε κάποια διασκεδαστική ιστορία, όσο αφορά τα πρόσωπα της φωτογραφίας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευχάριστη συζήτηση για τα διάφορα μέλη της οικογένειας και τη ζωή τους.

Τέλος, δοκιμάστε τη διεξαγωγή «μιας οικογενειακής συνέντευξης." Μπορεί να είναι εντυπωσιακό πόσα λίγα γνωρίζετε για την καθημερινή ζωή των μελών της οικογένειάς σας! Για να μάθετε περισσότερα, για το τι κάνει το παιδί σας στο σχολείο, ή να για να μάθουν εκείνα για τη δουλειά σας, δείτε το οικογενειακό τραπέζι σαν ένα είδος συνέντευξης.