REAL LIFE FAMILY MATTERS

Γιατί οι μαμάδες χρειάζονται χρόνο για τον εαυτό τους;


6 Φεβρουαρίου 2015

Μόλις έχετε γυρίσει από τη δουλειά και αντικρίζετε ένα καθαρό φορτίο ρούχων, που κάθεται στο δωμάτιό, περιμένοντας να διπλωθεί, και ένα σωρό βρώμικα που πρέπει να τα πάτε στο πλυντήριο. Και δεν τελειώνει εδώ, διότι υπάρχουν παντού παιχνίδια που περιμένουν να τα μαζέψετε. Και ενώ είχατε αποφασίσει να πάτε γυμναστήριο, η εικόνα καταστρέφει όλα σας τα σχέδια. Παίρνετε λοιπόν τη απόφαση να τακτοποιήσετε το χάος, ενώ πάτε πριν στο ψυγείο και τρώτε 2 με 3 κομμάτια κέικ, για να πάρετε κουράγιο. Αυτό μπορεί να είναι μια συνηθισμένη μέρα για εσάς και είναι μια από τις καλές, δεδομένου ότι δεν θα περάσετε τη μισή πάνω από το παιδί σας, γιατί μπορεί να είχε πυρετό ή να βλέπει εφιάλτες. Όμως, αντιλαμβάνεστε ότι έφτασε η στιγμή να αλλάξετε τα πράγματα. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αγαπάτε την οικογένεια σας και σας αρέσει να φροντίζετε όλα τα μέλη της. Αλλά, θέλετε, και πρέπει, να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Μπορεί να είστε μαμά, όμως δεν παύει να είστε και γυναίκα και να θέλετε να κάνετε κάτι για εσάς, ώστε να τονώσετε την αυτοπεποίθηση σας και να νιώσετε πιο όμορφες. Αρχίστε λοιπόν, από σήμερα και βάλτε νέους στόχους.

Βάλτε στόχο να κινείστε κάθε μέρα. Πάρτε το μωρό σας με το καρότσι και πηγαίνετε μια βόλτα το γύρω του τετραγώνου. Αν θέλετε να περπατήσετε μόνες σας, είναι μια καλή ευκαιρία να ανεβοκατέβετε μερικές φορές τις σκάλες με γρήγορο ρυθμό ή να τρέξετε στο γήπεδο του δήμου σας. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε αμέσως ευεξία και θα γυρίσετε στο σπίτι γεμάτες ενέργεια και θετική διάθεση.

Σταματήστε το αίσθημα ενοχής. Κάθε λεπτό που είστε μακριά από το παιδί σας,  ενώ είναι ξύπνιο, αισθάνεστε ένοχες. Όμως, δεν χρειάζεται να έχετε αυτό το συναίσθημα, γιατί μπορείτε να αφήσετε τον πατέρα να φροντίσει το παιδί, και εσείς να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί. Εξάλλου, εάν είστε ευτυχισμένες και ξεκούραστες, θα είναι πολύ καλύτερες και οι σχέσεις σας με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Δαπανήστε λίγα χρήματα. Σίγουρα, η φροντίδα των παιδιών είναι ακριβή, αλλά αν χρειάζεστε μια με δύο ώρες για τον εαυτό σας, υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές που δεν είναι ακριβές. Αρκεί να έχετε τη θέληση και θα βρείτε πολλά πράγματα να κάνετε, για να ξεφύγετε λίγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Κάντε μια λίστα εκκρεμοτήτων. Αν ακολουθήσετε αυτή τη συμβουλή, θα διαπιστώσετε ότι θα είστε πιο παραγωγικές σε λιγότερο χρόνο, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να περάσετε όλο σας το βράδυ κάνοντας δουλειές στο σπίτι. Κάντε μια λίστα με τις απαραίτητες εκκρεμότητες και μοιράστε την σε όλη την οικογένεια, ώστε να μειώσετε τον φόρτο εργασίας.

Να έχετε τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα για τον εαυτό σας. Αυτό δεν πρέπει να είναι μια συνεχόμενη ώρα, αλλά είναι καλό, αν μπορεί να είναι. Μπορείτε σε αυτό το χρονικό διάστημα να κάνετε απλά πράγματα, όπως να απολαύσετε ένα ζεστό μπάνιο με το αγαπημένο σας αφρόλουτρο ή να κάνετε μασάζ στα πόδια με μια ενυδατική κρέμα. Μπορεί να μην σας φαίνεται κάτι το ιδιαίτερο, αλλά ένα το δοκιμάσετε θα διαπιστώσετε ότι άξιζε τον κόπο!