REAL LIFE FAMILY MATTERS

4 πράγματα που πρέπει να δώσετε προτεραιότητα μετά την άφιξη του μωρού σας


2 Μαρτίου 2015

Ως νέα μαμά οι προτεραιότητές σας έχουν την τάση φυσικά, να επικεντρώνονται γύρω από τις ανάγκες του πολύτιμου μικρού σας, και πολλές φορές να παραμελείτε τον εαυτό σας. Όμως, για να είστε μια ευτυχισμένη, πρέπει να φροντίζετε και για τη δική σας ευημερία, γι αυτό παρακάτω θα δείτε, σε τι πρέπει να δώσετε προτεραιότητα μετά τον τοκετό.

Προσωπική υγιεινή. Πολλές φορές θα νιώσετε τόσο εξαντλημένες με τον νέο σας ρόλο σαν μαμά, που μπορεί να ξυπνήσετε το πρωί και να φοράτε τα χθεσινά ρούχα, αλλά η μικρή πριγκίπισσα / μικρός πρίγκιπας να είναι πάντα στολισμένη/ος με στυλ. Πρέπει όμως, να θυμάστε ότι η αυτοεκτίμησή σας και η διάθεση σας εξαρτώνται από το πόσο φροντίζετε τον εαυτό σας, όπως το πλύσιμο των μαλλιών σας και τα φρέσκα και καθαρά ρούχα. Επιπλέον, η ενυδάτωση του δέρματος σας, είναι αρκετά σημαντική, ιδιαίτερα εάν θηλάζετε. Άρα, φροντίστε το σώμα σας, για να νιώθετε ευτυχισμένες και να μεταδώσετε αυτή τη χαρά και στο μωράκι σας.

Περίπου οκτώ στις δέκα γυναίκες που παίρνουν για πρώτη φορά το μωρό αγκαλιά, βρίσκονται σε μια εύθραυστη συναισθηματική κατάσταση, η οποία μπορεί να είναι παροδική ή να οδηγήσει σε επιλόχεια κατάθλιψη. Αυτού του είδους η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου μία στις επτά νέες μητέρες, με έναρξη εντός των πρώτων δώδεκα μηνών από τον τοκετό. Τα συμπτώματα της είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη εμπιστοσύνης, η ενοχή, οι αρνητικές σκέψεις, η κακή συγκέντρωση και η απώλεια της λίμπιντο. Αυτό συμβαίνει γιατί νέες μανούλες εκτός από τις ορμονικές αλλαγές που αντιμετωπίζουν,  χρειάζεται να προσαρμοστούν σε πολλές απαιτήσεις, που φέρνει ένα νέο μωρό. Εάν δείτε λοιπόν, μερικά από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από τους επαγγελματίες υγείας, ώστε να ξαναβρείτε τον εαυτό σας και να αισθανθείτε και πάλι χαρούμενες.

Μια άλλη σημαντική προτεραιότητα, εκτός από το μωράκι σας φυσικά, είναι η άσκηση. Η διατήρηση της φυσικής κατάστασης είναι ένα σημαντικό μέρος της βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας, τόσο πριν όσο και μετά τον τοκετό. Βρείτε έναν εξειδικευμένο γυμναστή και σταδιακά αρχίστε να επαναφέρετε την γυμναστική στην καθημερινότητα σας. Κάνοντας τις κατάλληλες ασκήσεις, θα βοηθήσετε στη διατήρηση και στη βελτιστοποίηση τόσο του ουροποιητικού καθώς και στη σεξουαλική λειτουργία και θα επαναφέρετε το σώμα σας, όπως ήταν πριν τον τοκετό.

Εάν θηλάζετε, τότε πρέπει να γνωρίζετε, ότι η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για εσάς και για το μωρό σας. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί μια καλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, ώστε να καλύψετε τις δικές σας ανάγκες αλλά και του παιδιού σας. Αν έχετε ανησυχίες σχετικά με τη διατροφική σας πρόσληψη ή το βάρος, επισκεφτείτε τον διαιτολόγο σας.