REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πιπίλισμα του αντίχειρα: Πως το παιδί σας θα κόψει αυτή τη συνήθεια


19 Απριλίου 2015

0082861f63009dba311a18372c07234eκαθευα.jpg

Το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι μια κοινή συνήθεια μεταξύ των παιδιών. Σε κάποιο σημείο, όμως, θα μπορούσατε να σκεφτείτε ότι «Φτάνει πια» ή « Ως πότε θα πιπιλάει το δάχτυλο του;».  Αν και είναι μια συνήθεια που δεν κόβεται εύκολα, αν όμως, κατανοήσετε τι πρέπει να κάνετε, θα βοηθήσετε το μικρό σας να την σταματήσει.

Γιατί κάποια παιδιά πιπιλίζουν τον αντίχειρα τους;

Τα μωρά έχουν μια τάση να πιπιλάνε, γι αυτό και βάζουν τα δάχτυλα τους στο στόμα. Επειδή το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι καθησυχαστικό, ορισμένα παιδιά μπορεί τελικά να υιοθετήσουν αυτή τη συνήθεια, όταν νιώθουν στεναχωρημένα, αγχωμένα ή λυπημένα. Πολλά παιδιά που πιπιλίζουν τους αντίχειρες ή τα δάχτυλά τους το κάνουν, ενώ ταυτόχρονα έχουν αγκαλιά και ένα πολύτιμο αντικείμενο, όπως μια κουβέρτα «ασφαλείας».

Πότε πρέπει να παρέμβετε;

Το πιπίλισμα του αντίχειρα συνήθως δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί, μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν τα μόνιμα δόντια του παιδιού και να αρχίσει αυτή η συνήθεια να επηρεάζει την οδοντοστοιχία. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε, για να βοηθήσετε το παιδί σας να κόψει αυτή τη συνήθεια.

  • Χρησιμοποιήστε τον έπαινο. Αρχίστε να επαινείτε το παιδί ή να του παρέχετε μικρές ανταμοιβές, όπως να παίξετε ένα παιχνίδι ή να πάτε βόλτα στο πάρκο, όταν δεν πιπιλάει τον αντίχειρα του.
  • Προσδιορίστε τα ερεθίσματα. Εάν το παιδί σας αρχίσει να πιπιλάει το δάχτυλο του, επειδή νιώθει άγχος, τότε πρέπει να προσδιορίσετε τη πραγματική αιτία και να βρείτε τρόπο να την διώξετε. Μπορείτε επίσης, να δώσετε στο παιδί σας ένα μαξιλάρι ή ένα λούτρινο ζωάκι, για να του αποσπάσετε τη προσοχή.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν δεν δίνετε σημασία στο πιπίλισμα του αντίχειρα, μπορεί να είναι αρκετό για να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά, ειδικά εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί το πιπίλισμα του αντίχειρα ως ένας τρόπο για να τραβήξει την προσοχή σας.
Τι θα συμβεί αν τίποτα δεν λειτουργήσει;

Για μερικά παιδιά, το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι μια απίστευτα δύσκολη συνήθεια. Να θυμάστε, όμως, ότι το πιο πιθανό είναι ότι το παιδί σας, θα κόψει αυτή τη συμπεριφορά, όταν αρχίσει το σχολείο. Εν τω μεταξύ, προσπαθήστε να μην ανησυχείτε. Αν του ασκήσετε πολύ πίεση, υπάρχει πιθανότητα να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα και μπορεί να καθυστερήσετε τη διαδικασία αποδέσμευσης.